„Kamarádka mě hecovala, že se za jízdy nesvléknu. Tak jsem se vsadila a udělala to. Ale jela jsem hrozně pomalu a celé se to odehrálo na takové skoro polní cestě,“ popisuje hodně riskantní kousek modelka.

Řídit se tak jako většina jejích vrstevníků učila ve Škodě 120. „Byla mého přítele a pamatuju si, že to bylo také první auto, ve kterém jsem se líbala,“ vybavuje si silikonová kráska. Došlo v něm i na sex? „Ne. V autě jsem se ještě nemilovala,“ tvrdí Hanka, která nyní jezdí ve Volkswagenu Passat v combi provedení.

„Chtěla jsem, aby mělo auto velký kufr, protože v něm pořád něco vozím a využívám ho k podnikání – rozjíždím totiž obchod s oblečením. A aby jezdilo za sedm litrů nafty na sto kilometrů. Dřív jsem měla auta, která žrala přes patnáct litrů.“

V Praze je automat nutnost

A ještě jednu podmínku si při výběru dala: kupodivu to nebyla barva, ale způsob řazení. „Na popojíždění v Praze v zácpách je prostě automat nutnost,“ myslí si. Když stojí v koloně, začne telefonovat. „Vždycky obtěžuju všechny své přátele,“ přiznává kráska, která s oblibou řídí jednou rukou. „Je to zlozvyk, kterého se nemohu zbavit.“

S tímto autem zatím byla nejdál ve Frýdku – Místku, nejčastěji ale jezdí mnohem kratší trasu – z Prahy do zhruba 30 km vzdáleného Kytína, kde má ustájeného koně.

Už dostala tři body

Za rychlou jízdu od policie obdržela tři body. „Když mě policie zastaví a vím, že jsem udělala chybu, blbou blondýnu ze sebe nedělám,“ říká Mašlíková, která prý jela nejrychleji 180 kilometrů. „Ale to bylo v zahraničí,“ dodává modelka, která loni těžce havarovala. Na dálnici vjela za deště do vyjetých kolejí a auto začalo plavat. Vylétla ze silnice a třikrát se převrátila. „Z džípu jsem si udělala kabriolet,“ komentuje to s nadsázkou. „Setkala jsem se se ženami řidičkami, které řídily opravdu tragicky. Ale i chlap umí udělat chybu,“ dodává Mašlíková.

Fotogalerie
4 fotografie

Test Hanky Mašlíkové:

1 Co je pravidlo zipu?
Auta se střídavě zařazují ze dvou pruhů do jednoho. :-)

2 Jakou rychlostí se smí jet v uzavřené obci po silnici označené značkou Silnice pro motorová vozidla?
80 km/h. :-)

3 Má auto jedoucí rovně po hlavní komunikaci přednost před tramvají odbočující z hlavní silnice?
Ne. :-)

4 Jakou minimální konstrukční rychlost musí mít vozidlo jedoucí po dálnici?
60 km/h. :-(

5 Co obsahuje povinná výbava osobního auta?
Autolékárničku, rezervu, set na výměnu kola, vestu, trojúhelník, náhradní žárovky. :-(

6 Jak zní pravidlo – zásada – bezpečné vzdálenosti mezi za sebou jedoucími vozidly při jízdě na suché vozovce?
Alespoň na dva automobily. :-(

Výsledná známka: 3

TEST: Znáte správné odpovědi?

1 Co je pravidlo zipu?
Pravidlo zipu se využívá tam, kde se dva jízdní pruhy zužují do jednoho. Povinností řidičů je střídavě se řadit do toho pruhu, který pokračuje dále (průběžný pruh), a to až bezprostředně před překážkou či zúžením.

2 Jakou rychlostí se smí jet v uzavřené obci po silnici označené značkou Silnice pro motorová vozidla?
Na dálnici a silnici pro motorová vozidla je rychlost v obci nejvýše 80 km/h (dopravní značka může stanovit i nižší rychlost či naopak až o 30 km/h vyšší).

3 Má auto jedoucí rovně po hlavní komunikaci přednost před tramvají odbočující z hlavní silnice?
Ne. Tramvaj, která při odbočování nebo jiné změně směru jízdy křižuje směr jízdy vozidla jedoucího po její pravé nebo levé straně a dává znamení o změně směru jízdy, má přednost v jízdě.

4 Jakou minimální konstrukční rychlost musí mít vozidlo jedoucí po dálnici?
80 km/h, nikde ale není stanoveno, že tuto minimální rychlost musím při jízdě dosáhnout či překročit. Platí pouze, že nesmím jet bezdůvodně pomalou rychlostí.

5 Co obsahuje povinná výbava osobního auta?
– náhradní pojistky, jedna od každého druhu
– náhradní žárovky, opět jedna od každého druhu
– výstražný trojúhelník
– autolékárnička
– náhradní kolo, zvedák a klíč na šrouby či matice kol;

toto neplatí pro:
a) auta, která mají opatřena všechna kola pneumatikami zvláštní konstrukce umožňující nouzové dojetí po defektu s indikací defektu v kterékoliv z pneumatik nebo u vozidel kategorií M a N s indikací defektu v kterékoliv z pneumatik, která jsou vybavena prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky umožňující nouzové dojetí;
b) auta, která jsou vybavena prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky umožňující nouzové dojetí (pro auta uvedená do provozu před 15. 9. 2009 platí pouze se souhlasem výrobce, příp. pouze v případě, jde-li o auta stejného typu jako vozidla, která se uvádí na trh jako nová bez náhradního kola).

6 Jak zní pravidlo – zásada – bezpečné vzdálenosti mezi za sebou jedoucími vozidly při jízdě na suché vozovce?

Když vozidlo před vámi mine nějaký pevný bod u silnice, tak vy k tomuto bodu nesmíte dojet dříve, než za dvě sekundy. Za zhoršených podmínek (déšť sníh, námraza) se tato doba úměrně prodlužuje.

Garant testu JUDr. Jan Kněžínek, Ph. D. právník