Land Rover Defender

Během dlouhých 62 let, kdy je na trhu, se v automobilové technice kromě principu spalovacího motoru změnilo snad úplně všechno. Land Rover Defender však stále lpí na tuhých nápravách, poctivém rámu a hliníkové snýtované karoserii. Zatím se prodalo přes 1,9 milionu těchto nenáročných pomocníků do nejkrutějších podmínek naší planety. Uvnitř proto nečekejte žádný komfort. K pohonu anglického off-roadu slouží přeplňovaný vznětový čtyřválec 2,4 litru o výkonu 122 koní. Cena defenderu začíná pod jedním milionem korun a vybírat můžete z modelů Station Wagon, Hardtop, Single Cab Pick Up nebo Double Cab Pick Up.

Levného land rovera si koupilo už téměř dva miliony lidí
Autor: archiv autora

Největší výkon: 122 koní
Největší točivý moment: 360 N.m
Světlá výška: 323 mm
Brodivost: 600 mm
Základní cena: 665 000 Kč


Jeep Wrangler

Značka Jeep představilanové provedení modelu Wrangler. Dva rozvory, dvě karosářské verze, dvě varianty pohonu všech kol, dvě redukční převodovky a dva motory. Nový Wrangler je nabízen také ve třech stupních výbavy: Sport, Sahara a Rubicon. Motor může být buď zážehový V6 3,8 litru, nebo vznětový čtyřválcový turbodiesel o objemu 2,8 litru.

Kromě klasické dvoudveřové varianty je také nově na výběr varianta čtyřdveřová, a to pod názvem Unlimited. Úplně nové je i zavěšení obou tuhých náprav a vinuté pružiny, tlumiče a stabilizátory pracují na jedničku, což přispělo hlavně k lepší směrové stabilitě. Podíl na tom má i o 50 % tužší karoserie. Za příplatek můžete ve wrangleru mít i navigační systém, střechu Freedom Top s vyjímatelnými díly nebo Sunrider, u níž lze přední část střechy otevřít.

Nový wrangler jen nabízen ve třechstupních výbavy
Autor: archiv autora

Největší výkon: 174 koní
Největší točivý moment: 410 N.m
Světlá výška: 238 mm
Brodivost: 750 mm
Základní cena: 725 160 Kč

 


 

Mercedes-Benz třídy G

Kromě luxusních variant s cenou několika milionů korun se do Česka dostala také verze Professional. Součástí základní sestavy jsou redukční převodovka a uzávěrky všech tří diferenciálů vozidla pro maximální prostupnost terénem a využití síly hnacího řetězce.

Interiér vozu je velmi spartánský. Například okna se stahují ručně pomocí kliček. Je to proto, aby po případném namočení po vjezdu do hluboké vody nevznikla na interiéru škoda. Voda se dá otvory v podlaze snadno vypustit. Cestující vzadu je možno přepravovat buď ve dvou samostatných sedačkách, nebo si lze objednat třímístnou lavici. Pod kapotou je turbodieselový šestiválec 280 CDI.

Mercedez třídy G má v podlaze otvory na vypouštění vody z kabiny
Autor: archiv autora

Největší výkon: 184 koní
Největší točivý moment: 400 N.m
Světlá výška: 220 mm
Brodivost: 600 mm
Základní cena: 1 606 800 Kč


Toyota Land Cruiser 150

Do oficiálního prodeje na českém trhu se dostala další modelová řada Land Cruiseru s označením 150, která nahrazuje ve výrobním programu Toyoty osm let starý model 120.

Luxusněji vybavená novinka se tradičním hodnotám globálně nabízeného off-roadu nezpronevěřila a najdeme u ní poctivou rámovou konstrukci karoserie, diferenciál Torsen nebo převodovku s redukcí. Pod přední kapotou japonského off-roadu můžeme najít buď třílitrový turbodiesel o výkonu 173 koní, nebo čtyřlitrový šestiválec (282 k).

Japonský teréňák má poctivou rámovou konstrukci karoserie
Autor: archiv autora

Největší výkon: 173 koní
Největší točivý moment: 410 N.m
Světlá výška: 210 mm
Brodivost: 700 mm
Základní cena: 954 900 Kč