Soňa Červená je pražskou rodačkou a do svého rodného města se ráda vrací, i když velkou část svého života prožila v emigraci. V roce 2013 ji prezident Miloš Zeman vyznamenal Medailí za zásluhy, dnes získala navíc čestné občanství hlavního města Prahy, která se udělují už od roku 1920.

Operní pěvkyně Soňa Červená
Autor: Facebook/Praha.eu

Dalším pražským čestným občanem se stal výtvarník Stanislav Kolíbal. Ten se od 50. let věnuje sochařství a je autorem návrhu řešení podpůrných zdí Nuselského mostu. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) udělila čestné občanství Prahy „in memoriam“ i klavírnímu virtuosovi Ivanu Moravcovi, který patřil mezi sedmdesát světových umělců. Dlouhou dobu působil jako pedagog na Akademii múzických umění. Zemřel loni v červenci.

Příslib primátorky

Mezi oceněnými byl i režisér a zakladatel festivalu Febiofest Fero Fenič. Režisér by jako dárek k udělení čestného občanství chtěl opravené Václavské náměstí a Národní třídu. „Strašně bych si přál, kdyby hlavní město k výročí 100 let od založení Československa postavilo nějaký symbol událostí, které se zde v roce 1989 odehrály,“ řekl Fenič krátce po ocenění. „Václavské náměstí můžu skoro slíbit. S Národní třídou ještě nevím, na tu se podívám,“ reagovala na to primátorka.

Praha uděluje čestná občanství už od roku 1920. Čestnými občany se stali i dva prezidenti Edvard Beneš a Václav Havel. Naopak čestné občanství bylo v roce 1990 odebráno prezidentům Klementu Gotwaldovi a Gustavu Husákovi. 

Primátorka Krnáčová s oceněnými
Autor: Facebook/Praha.eu

Dvě stříbrné medaile

Po udělení čestných občanství přišlo na řadu předávání stříbrných medailí hlavního města Prahy. První z nich si odnesl režisér Smoček, který je vedle Václava Havla a Pavla Kohouta nejuváděnějším dramatikem v zahraničí. Režíroval v Laterně Magice, Činoherním klubu i ve Vinohradském divadle. Dirigent Jiří Kout emigroval v 70. letech do Německa, kde působil jako šéfdirigent berlínské opery a byl hudebním ředitelem opery v Lipsku.

Druhou medaili z rukou primátorky Adriany Krnáčové převzal dirigent Jiří Kout. Osmasedmdesátiletý Kout v 60. letech nemohl pracovat kvůli nesouhlasu se vstupem vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, v 70. letech emigroval a později působil jako šéfdirigent opery v Berlíně a hudební ředitel opery v Lipsku.

Stříbrná medaile hlavního města je oceněním za významná díla, která mají vztah k Praze. V minulosti medaili obdrželi zpěvák Karel Gott, herec Miroslav Horníček, exministr kultury Pavel Tigrid a fotbalista Josef Bican.

Fotogalerie
4 fotografie