Jednání s úřady pokračovala až do poslední chvíle. Úřady na předání budovy trvají, osazenstvo Kliniky se ale na stěhování v úterý nechystalo. Věříme v konstruktivní jednání zástupců Kliniky a předpokládáme, že dojde k předání objektu tak, jak zástupci Kliniky sami podepsali v uzavřené smlouvě. Další postup pak v současnosti nelze předjímat, řekl ČTK mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Aktivisté bývalou polikliniku obsadili v prosinci 2014. Opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři uklidili a bez povolení v něm několik dní provozovali sociální centrum, následně je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. ÚZSVM s povolením vlády pak loni v únoru budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce.

Úřad nyní chce budovu zpět kvůli tomu, že je zkolaudovaná jako zdravotnický objekt, na což upozornil místní stavební úřad. ÚZSVM by jako vlastníkovi hrozila za obývání nezkolaudované budovy pokuta. Aktivisté postup stavebního úřadu považují za záminku, protože o kolaudaci se vědělo po celou dobu. Účel užívání budovy lze podle nich změnit, podle Ležatky je to ale náročný proces.

Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. Před třemi týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie. Vedení městské části Praha 3 vyzvalo vládu, aby zajistila pořádek a bezpečnost občanů. Klinika bude také tématem úterního mimořádného jednání zastupitelstva.

Fotogalerie
33 fotografií