„Byla jsem předvolána na oddělení Městské policie k vysvětlení přestupku - nezaplacené parkování. Bylo mně vysvětleno, že toto parkoviště před nemocnicí je zóna, a proto žádné úlevy neplatí. Žádná barevně vyznačená zóna v těchto místech není. Vím, že konkrétní podmínky určuje provozovatel parkoviště, nemohu však žádný provozní řád parkoviště najít,“ obrátila se Alena Chmaitilliová na radnici.

Jenže v takzvaných modrých parkovacích zónách pro rezidenty, platí že držitel platného průkazu ZTP či ZTP/P a platného parkovacího průkazu současně má právo bezplatně parkovat v modrých zónách pouze na místech určených pro invalidy, která nejsou stanovena pro SPZ konkrétního vozidla. Tak zněla oficiální odpověď.

„Parkovací zóny v ulici U nemocnice jsou všechny označeny jako zóny placeného stání, vyjma několika míst vyhrazených pro taxislužbu, hendikepované, vozidlo Všeobecné fakultní nemocnice a jiné. Jelikož zóny placeného stání nejsou pouze modré, s vodorovným značením modrou čarou, ale i jiné barvy (například ve zmíněné ulici je to oranžová a zelená), kdy tyto zóny jsou označeny svislým dopravním značením s vyznačením barvy zóny, a vodorovným dopravním značením ve formě bílé přerušované čáry, která vymezuje plochu platnosti, máme za to, že jste nedopatřením přehlédla svislé dopravní značení určující platnost zóny placeného stání. V těchto zónách je stání zpoplatněné, a omezené na dobu 2 hodin, respektive 6 hodin maximálně,“ odepsal ženě Marek Šebestík z odboru dopravy.

Pokud i vy nevíte, kde smíte s průkazem ZTP parkovat, podívejte se na SEZNAM MÍST NA PRAZE 2, která jsou vyhrazena k parkování.

Radnice také ženě poradila, aby požádala o pomoc nemocnici, ve které pracuje. „Nachází se tam parkovací plocha, která je ve správě Všeobecné fakultní nemocnice. Věříme, že Vám jakožto zaměstnanci nemocnice vyjde její vedení vstříc, a umožní Vám bezplatné stání na uvedeném vnitřním parkovišti,“ dodal Šebestík.

Poslední variantou je pak zřízení dalšího stání, k již existujícímu stanovenému stání vyhrazenému pro vozidlo Všeobecné fakultní nemocnice, kdy pro ženu zaměstnavatel může vyřídit další vyhrazené parkovací stání, které by ovšem ze strany zaměstnavatele muselo být uhrazeno dle standardních ceníků pronájmu ploch vydaného správcem dotčené pozemní komunikace, a dle stanoveného místního poplatku za užívání veřejného prostranství na území Městské části Praha 2.