V úterý 4. června večer během popisovaného požáru bylo nezbytné evakuovat 45 lidí. Třetinu z nich museli ošetřovat zdravotníci, kteří se věnovali také třem popáleným hasičům. Na místě zasahovaly čtyři jejich jednotky, z hořícího bytu se dokonce ozývaly výbuchy, kvůli kterým dorazil policejní pyrotechnik. Nakonec vyšlo najevo, že za explozemi byla efektová pyrotechnika. Policie uvnitř domu našla také zbraně.

Kvůli vysokým teplotám a délce zásahu se museli hasiči na místě postupně střídat. Velkou pomocí proto byla reakce lidí z restaurace na rohu ulic U Smaltovny a Šimáčkova, kteří vyčerpaným hasičům poskytli zázemí. Mohli využívat zdejší toalety, opláchnout se, občerstvit a hlavně doplnit nezbytné tekutiny.

Tuto skutečnost Blesku potvrdila i mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchanská. Jak majitelka provozovny Ivana Štefanová uvedla, takovou reakci bere jako samozřejmou a neváhala by ji kdykoliv zopakovat.

Poděkování restauraci i hasičům

Tato nezištná pomoc neunikla ani radnici Prahy 7, která na ni adekvátně zareagovala. „Někdo by se v takové chvíli šel dívat, někdo se hned vrátí do práce a zorganizuje pomoc. Chtěl bych velice poděkovat paní majitelce a personálu restaurace, že pro ně bylo přirozené zapojit se a pomoct hasičům, aby dostali, co potřebují a vydrželi v těžkých podmínkách hasit,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě), který zároveň poděkoval také hasičům na nedaleké stanici v Argentinské ulici za jejich obětavost a profesionalitu.

Připraven byl krizový scénář

Podle tiskového mluvčího radnice Prahy 7 Martina Vokuše se zástupci úřadu dostavili do ulice U Smaltovny už během požáru, kde docházelo k zajišťování evakuovaných lidí. „Velmi rychle zareagovala také škola na Strossmayerově náměstí, kde se v případě potřeby zajišťují nouzové ubytovací kapacity,“ uvedl Vokuš, podle kterého však nakonec tyto služby nebyly zapotřebí. Evakuovaní lidé si většinou nocleh obstarali sami, městská část poskytla dočasný azyl pouze obyvatelům jednoho bytu. „Druhý den se po statické prohlídce domu mohli evakuovaní obyvatelé s výjimkou tří bytů vrátit,“ dodal mluvčí Prahy 7.

Fotogalerie
21 fotografií