Úterý 16. října připadá na Evropský den záchrany lidského života. Specialisté na srdce z pražského IKEM se rozhodli, že veřejnosti připomenou, jak správně postupovat v případě poskytování nepřímé srdeční masáže.

Kde jinde tuto problematiku řešit, než na místě, kde se od roku 1974 profesor Jan Pirk coby kardiochirurg zabývá srdečními a cévními onemocněními. „Jak všichni víme, bez srdce život není. Jednou z důležitých věcí je umět resuscitovat. Umět zahájit včas účinnou laickou resuscitaci a vědět, že mám zavolat 155 nebo požádat někoho, kdo s resuscitací pomáhá, aby zavolal. Musím vytrvat s laickou resuscitací do té doby, než přijede odborná pomoc,“ připomněl základní zásady přednosta kardiocentra v IKEM. Masáž srdce se provádí hlavně z toho důvodu, aby mozek nezůstal dlouho bez okysličené krve. „Jestliže mozek je 5 minut bez zásobování okysličenou krví, odumírají v něm buňky, které už nikdy neobživnou, a člověk je mrtvý. Protože se většinou kolem nás nepohybuje záchranka, je potřeba, aby každý uměl laickou resuscitaci,“ dodal k této nutnosti, která je dokonce občanskou povinností, Jan Pirk.

Jak na to?

V rámci osvěty odbornice a instruktorka Institutu klinické a experimentální medicíny Lenka Sentivanová vysvětlila, jak se správně nepřímá srdeční masáž provádí. Postupuje se v poměru 30:2, tedy 30 stlačení hrudníku připadá na 2 vdechy do úst postiženého. Počet stlačení je ideální v počtu 100 až 120 za minutu, což se dá připodobnit tempu vánoční koledy „Rolničky, rolničky“.

Jak správně resuscitovat? Podívejte se:

„Pokud člověk nereaguje na dotazy, provedu algický podnět (například štípnutí prsty do ušního lalůčku – pozn. red.). Pokud nereaguje ani po záklonu hlavy, kdy zprůchodním dýchací cesty, musím začít nepřímou srdeční masáž,“ uvedla Lenka Sentivanová. Hrudník se poté stlačuje 5 až 6 centimetrů do hloubky, dýchání z úst do úst se provádí do dvou třetin až tří čtvrtin kapacity našeho dechu. Pokud z nějakého důvodu není možné dýchání provádět, je nezbytné vytrvat alespoň u stlačování hrudního koše postiženého.

Profesor Jan Pirk na mikrofon Blesk.cz okomentoval i nedávný případ, kdy záchranné složky při masáži srdce tonoucího pacienta u Vltavy použily speciální přístroj pro stlačování hrudníku:

Fotogalerie
7 fotografií