Když jsem se v roce 2015 přestěhoval do Prahy a navštívil stěnu Johna Lennona, měl jsem pocit, že stávající vzezření zdi značně neodpovídá odkazem na Lennona, jeho filozofii, historii. Spíš jako by byla projevem turistů, kteří nejsou v souladu s původní myšlenkou,“ vysvětlil David Strauzz, že o místě uvažoval hodně dlouho, až nakonec přišel s tím, že zde vyobrazí tvář legendy, k jejíž zdi přichází denně stovky lidí.

„Jako český občan bych chtěl být součástí evoluce a budoucnosti této země jako umělec a aktivista. Nepopírám skutečnost, že mám hodně práce, abych plně pochopil českou historii,“ vysvětluje, proč se pustil do malby právě na tomto místě. I když většinu života prožil v Kanadě, v Česku má kořeny i občanství. Jeho rodiče totiž v roce 1973 emigrovali do Kanady. Snem Davida proto bylo se opět vrátit do Česka, aby zde do budoucna žil a poznal svou širší rodinu. A to se mu povedlo.

„Mám pocit, že je mou osobní zodpovědností znovu se spojit se zemí a lidmi a tím, co jim vydrželo v těžké době. Sice jsem neměl při dospívání stejný zážitek jako lidé, kteří vyrostli v Česku... Ale dělám všechno, co můžu, abych respektoval minulost a pozitivně přispíval do budoucnosti prostřednictvím své umělecké práce,“ prozradil.

Přebílení ho zasáhlo

Velké vášně vzbudil v roce 2014 počin party studentů, která ikonickou zeď natřela nabílo. Stejně jako mnoho dalších, i David vnímal změnu velmi emotivně a spatřoval v ní paralelu s nechvalnou historií českého státu. „Zasáhlo mě to. Byla to působivá umělecká díla. Sebevyjádření je důležité. A některým přináší psaní jejich jména na zeď pocit svobody, a to jen na okamžik. Co jsem mluvil s Čechy, nedivím se, že to vnímali jako cenzuru z jejich zkušenosti během okupace.“

A jak to celé vzniklo? Jelikož se nejedná o legální malování, musel David postupovat co nejrychleji. Zvolil metodu, kterou pracuje nejčastěji - namáčí štětec do barvy a obraz vytváří pomocí kaněk, které vrství vedle sebe, až dohromady vytvoří komplexní dílo. „Přesto moje technika není tak rychlá. Takže venku portrét dokážu vytvořit během jednoho dvou dní,“ prozradil.

Fotogalerie
6 fotografií