Nápad pořídit si food truck se zrodil v roce 2014. „Na různých kulturních akcích, které jsem navštívil, jsem zjistil, že nabídka občerstvení je přinejmenším špatná. A i přesto se u většiny prodejců tvoří fronty na langoše a jim podobné produkty. Tak jsem si řekl, že když udělám hezkou a čistou provozovnu s kvalitním jídlem, mohl bych uspět,“ prozradil zapálený kuchař, jak se dostal k vaření v dodávce. Do té doby přitom načerpával inspiraci a kuchařský um na cestách, kde se živil nejen přípravou jídla, ale také jako číšník. Ovšem v restauračních zařízeních. 

Velké oči!

Začátky nebyly tak růžové, jak si představoval. „Myslel jsem si totiž, že až food truck postavím, najdu si nějaké frekventované místo v Praze, kde se s příslušnou městskou částí nebo majitelem pozemku domluvím na pronájmu a budu tam připravovat obědy potažmo večeře pro potenciální zákazníky z okolí,“ svěřil se Tomáš, že původní plán mu zrovna nevyšel.

„To jsem se opravdu hodně spletl, protože tržní místo, které by stálo za to, bylo buď obsazené, nebo nebylo vůbec. Zkoušet žádat o nové je opravdové martyrium. Tudíž jsem začal na pozemku u kamaráda na cyklostezce Beroun - Srbsko, kde jsem měl sice minimální tržby, ale alespoň jsem si práci v trucku v klidu otestoval,“ prozradil Tomáš Staněk. Pak se vrhl na cestování a dnes míří se svou žlutou „károu“ na nejrůznější festivaly jídla. Například teď o víkendu ho můžete potkat na smíchovském nábřeží na Food Truck Show.

Sauna na kolečkách?

Přestože se Tomáš se svým maličkým týmem na zákazníky z výšky vždy usmívá, vařit v dodávce není žádná procházka růžovou zahradou. V trucku je totiž ulička čtyři metry dlouhá a asi metr široká. Tísní se v ní čtyři lidé s přesně rozdělenými úkoly. „Vzhledem k tomu, že každý má po ruce nějaký ostrý předmět, je lepší být dobře naladěn,“ směje se provozovatel trucku.

V létě, kdy se teploty pohybovaly kolem 35 stupňů ve stínu, se food truck proměňuje v saunový svět. „Když k tomu přidáte tři rozpálené grily a teplo, které generují ledničky a další spotřebiče, bude to někde kolem 60 stupňů. Ale upřímně - radši jsem to nikdy nezkoušel měřit,“ dodal Tomáš.

Fotogalerie
5 fotografií

O tom, kam vyrazit na nejlepší burger v Praze čtěte ZDE