Studentka a sochařka Nikola nepřivedla dva duchy na Václavské náměstí jen tak náhodou. Je totiž jednou z mladých sochařů, kteří vystavují svá díla takto veřejně v rámci festivalu VáclavArt, který je možné na tomto místě zažít teprve podruhé. Další sochy pod Václavem na koni vzbuzují rozruch.

Zvláště pak tvorba Nikoly, u které se zastavuje nejvíce turistů, kteří si s muži v kápích dělají „selfíčka. „Říkali jsme si, co je to tady za strašáky. Z dálky vypadají jako živí,“ svěřila se turistka Aneta, která si společně s dalšími nadšenými lidmi fotografovala Nikolina díla. 

Každý v umění vidí něco jiného. Co ale chtěla autorka těmito nevšedními tajemnými sochami ztvárnit? „V podstatě jsem pracovala s tématem současného pocitu kolektivní krize a tím, co s tím děláme a neděláme,“ vysvětlovala studentka Nikola, že nebylo jejím záměrem ukázat na konkrétní nešvar české společnosti. 

„Opakujeme chyby!“

Prostřednictvím svých soch jsem chtěla nepřímo ukázat na určitou bizarnost, která je přítomná ve všech dimenzích každodenního života, ve vztazích, které máme se sebou a s ostatními. Špatná komunikace a nedorozumění mezi lidstvem – jazyk, kultura a náboženství, které způsobují bariéry a konflikty, vedou dokonce k větším střetům a k násilí. Dílo poukazuje i na to, že my (jako společnost) stále opakujeme stejné chyby,“ vysvětlovala autorka soch. 

Proč ale zvolila vyobrazení duchů? „Snažila jsem se ukázat časté lidské emoce, jako je vnitřní prázdnota a hlavně pasivita. Projekt je o tom, že neděláme dost. Radši děláme, že nevidíme, co se kolem nás vlastně děje,“ vysvětluje Nikola Emma Ryšavá, že duchové jsou skvělým symbolem pro ustrnutí na mrtvém bodě. „Figurám pod betonovým prostěradlem jsem odstranila části těla pod látkou, aby byla pod prostěradlem zachycená jakási prázdnota,“ dodala umělkyně.

Video
Video se připravuje ...

Přivedla na Václavák duchy Eva Fornálová

Její sochy společně s dalšími budou na Václavském náměstí k vidění až do 1. října. Druhý ročník VáclavArtu představuje dvacet sochařských děl od deseti mladých umělců, studentů a absolventů zejména z ateliéru sochařství Lukáše Rittsteina z pražské Akademie výtvarných umění. 

„Od loňského roku se moc nezměnilo. Na Václavském náměstí je stále jen jedna jediná samostatně stojící socha, a to navzdory politikům, kteří miliony korun na umění v ulicích stále jen slibují," uvedl Jan Adámek, předseda Sdružení Nového Města pražského, které už podruhé oživuje zdejší prostranství dalšími sochami. Do budoucna se navíc můžeme těšit na jiné instalace, graffiti i video-instalace.

Fotogalerie
17 fotografií