Míra, jak mu místní říkají, na knihy nedá dopustit. Vystudoval knižní grafiku, ale nikdy ji nedělal. Kvůli režimu musel jít pracovat ve svých dvaceti letech do tiskárny a živil se dlouho jako tiskař. V 90. letech pak otevřel na ulici stánek s knihami. „Tehdy to šlo dobře. O knihy byl velký zájem,“ vzpomínal Miroslav na své začátky.

Knížky mu nosili přátelé, známí, ale i úplně cizí lidé. Uchovával je v dřevěné boudě, kde také bydlel. Jejich prodejem si vydělával na živobytí. Brzy si získal i pravidelné zákazníky, kteří s Mírou vždycky prohodí pár slov při hledání skrytých klenotů. Mnohdy se totiž mezi časopisy, dětskými knížkami, romány či detektivkami najde i cenný kousek.

Nečekaná solidarita

Poslední dobou se ale Mírovi příliš nedařilo. Knížky se moc neprodávaly a zlobilo ho trochu zdraví. Nejhorší byl ovšem útok na jeho skromný majetek. Na začátku srpna mu jeho dřevěný stánek někdo rozbil. „Je mi to líto. Vůbec netuším, kdo to mohl udělat. Bylo to asi ze zášti, že tady prodávám,“ prozradil smutný prodejce.

Míra už zase prodává knihy nedaleko metra Hradčanská.
Autor: Jiří Marek

Další týden se v místech bývalého stánku zjevila neznámá slečna. „Hledala mě tady prý už jednou, ale já tu nebyl. Donesla mi úplně nový stůl, takže jsem zase mohl prodávat,“ říkal vděčně Míra. Později přinášeli lidé další a další knihy. Na Facebooku se totiž během září rozšířila výzva, ať mu dejvičtí pomohou. A tak se také stalo.

Jsem moc rád, že mi pomohli. Ještě by se mi hodil nějaký sklad nebo sklep, kde bych mohl nechávat knížky,“ uvedl Míra u svého obnoveného stánku. Díky pomoci tak na svém místě opět přerovnává vystavené tituly a s každým, kdo se se zájmem zastaví, prohodí několik slov.

Fotogalerie
6 fotografií