Roman Kolář (46) prošel jako voják Irákem a Jugoslávií. Pak se vrátil do Česka a živil se jako dělník. V roce 2006 přišla první rána: rakovina varlete. „Měl jsem 16 centimetrů velký nádor,“ řekl Blesku. Při léčbě nabral skoro 50 kilogramů. „Shazoval jsem běháním, ,udělal' jsem až 667 kilometrů měsíčně,“ popsal, jak mu sport pomohl v těžkých časech.

O jedenáct let později onemocněl akutní myeloidní leukemií. V Německu se díky Registru dárců krvetvorných buněk IKEM podařilo najít vhodnou dárkyni kostní dřeně, po transplantaci však podle Romana přišla jeho nejtěžší zkouška. „Kvůli snížené imunitě jsem dostal zánět močového měchýře. A přestaly mi fungovat ledviny. Třikrát jsem se bál, že zemřu,“ vzpomíná. Ani v tu chvíli neztratil humor a s primářem Petrem Soukupem z Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) se vsadili, že pokud přežije, uběhnou spolu v Praze desetikilometrovou trať. O víkendu sázku i s dalšími zástupci ÚHKT a registru naplnili.

Po léčbě dlouhé 260 dní (tedy po téměř devíti měsících!) se v dubnu přitom znovu učil chodit! „Když jsem vyšel poprvé ven z nemocnice, zatočila se mi hlava a skončil jsem v rododendronech,“ popisoval. Teprve koncem května ho nadobro propustili. Začal trénovat a opravdu se postavil na start.

Během běhu však nastaly komplikace. „V ledvinách mám hadičku, trochu mě to začalo bolet,“ řekl. Deset kiláků pokořil za hodinu a půl. To ho však netrápilo. „Sice za tento čas normálně uběhnu půlmaraton, ale za tu atmosféru to stálo. Příště to bude lepší, v květnu se chystám na maraton,“ řekl s úsměvem.

Dejte naději na život

Staňte se dárci kostní dřeně a dejte naději na život. Pokud je vám od 18 do 40 let a jste zdraví, mrkněte na internetovou stránku www.darujzivot.cz, kde se dozvíte další podrobnosti.

Fotogalerie
15 fotografií