Sympatický sportovec Roman Kolář pochází z Příbrami, dlouhodobě žije ve vesnici Kváň v Brdech. Ve svých dvaceti letech se zúčastnil válečných misí v Iráku a následně v Jugoslávii. Flintu pak pověsil na hřebík a začal se živit jako dělník. Až do osudného roku 2006.

Tehdy mu lékaři diagnostikovali rakovinu varlete a po dobu několika týdnů musel podstoupit chemoterapii. Během léčby nabral skoro 50 kilogramů. „Když jsem šel do schodů, tak jsem se zadýchal. Řekl jsem si, že takhle to dál nejde, a začal jsem běhat, abych shodil. Pak mě to chytlo a běhal jsem 667 kilometrů měsíčně,“ mluví o své vášni válečný veterán. Zcela běžně se zúčastňoval maratonů a půlmaratónů. Až do prosince 2017.

Nová kostní dřeň

Během zimní přípravy si Roman všiml, že se jeho výkony zhoršují. Nechal se proto vyšetřit a lékaři zjistili, že trpí akutní myeloidní leukémií. Jedná se o zhoubné, život ohrožující onemocnění kostní dřeně, které má původ ve špatné funkci kostní dřeně.

Běhání je pro Romana adrenalin a je rád, že může zase běhat.
Autor: Jana Horáčková

Zdravotníci z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze začali za pomoci Českého registru dárců krvetvorných buněk v pražském IKEMu neprodleně pátrat po celém světě po vhodném dárci kostní dřeně. „Našli slečnu z Německa, která měla shodu 80 procent,“ říká Kolář. Složitá procedura transplantace trvala zhruba měsíc a nová kostní dřeň se bez problému uchytila. „Takže teď ve mně koluje krev německé dárkyně,“ usmívá se šťastný pacient.

Na prahu života a smrti

Ta nejtěžší bitva tehdy ale ještě nebyla zdaleka vyhraná. Po třech dnech, co ho na konci ledna propustili z nemocnice, musel být rychle znova ošetřený: „Začal jsem natékat v obličeji. Kvůli snížené imunitě jsem dostal zánět močového měchýře. A přestaly mi fungovat ledviny. V těle jsem měl hrozně moc vody. První noc jí ze mě vytáhli 18 litrů. Dalších šest týdnů to bylo denně asi 24 litrů,“ vzpomíná Roman.

Do těla měl zavedené tři hadičky a kvůli odvodňování se nemohl po dobu několika měsíců vůbec pohnout. „Třikrát jsem se bál, že zemřu. Sestřička mi pak říkala, že oni se o mě také báli,“ říká Kolář. Přesto neztratil smysl pro humor a v těžké chvíli se s primářem dokonce vsadili, že pokud to přežije, poběží spolu 10 kilometrů.

Roman Kolář během léčení v nemocnici.
Autor: Jana Horáčková

Po týdnech ležení se jeho stav zlepšil a nastal čas, aby se znovu naučil chodit: „V polovině dubna jsem vyšel poprvé ven. Zatočila se mi hlava a skončil jsem v rododendronech,“ směje se. 24. května odešel z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a pustil se do tréninku.

Dárcovství má smysl

V sobotu 8. září tak v rámci závodů CzechRun konečně dojde na sázku, kterou na klinice s primářem uzavřeli. Roman Kolář chce svým během motivovat další lidi, aby darovali kostní dřeň. Český registr dárců krvetvorných buněk u nás funguje již od roku 1991 a minulý rok získal významné ocenění v Mnichově za nejlepší událost ke dni Světového dne dárců kostní dřeně. 17. září 2017 se totiž Petřínská rozhledna rozzářila v červené barvě, což je barva registru, IKEMU a krve. Mezi konkurencí přitom bylo například i nasvícení proslulé sochy Ježíše v Riu.

„Letos jako pokračování této úspěšné kampaně se k Petřínské rozhledně přidá také rozsvícení Tančícího domu taktéž v červené barvě. Naším cílem je každý rok přidat další významnou pražskou budovu. Rozsvícením těchto budov vzdáme hold všem dobrovolným dárcům kostní dřeně, kteří dávají naději na život pacientům, kteří potřebují transplantaci kostní dřeně,“ říká Gabriela Hošková, koordinátorka registru.

Více informací naleznete pod tímto odkazem: www.darujzivot.cz

 

Fotogalerie
10 fotografií