Zatímco řada lidí vyjíždí poznávat nové do světa, Martin Holečko svět technologií budoucnosti přiváží Čechům a Pražanům přímo pod nos. „Nemělo by se těžit jen z toho, co tu před pár stoletími postavili naši předci, když Praha hrála evropský prim. Přál bych si, aby se Praha, podobně jako za Karla IV., stala pokrokovou metropolí, epicentrem Evropy, kde na jedné straně můžeme obdivovat slavné památky, a na druhé to, jak nejmodernější technologie ulehčují a zpříjemňují Pražanům život,“ vysvětluje Martin Holečko, proč se rozhodl před rokem uspořádat první festival, který sklidil velký úspěch.

Praha má předpoklady být epicentrem

„Češi k tomu navíc mají předpoklady – jsou šikovní, rádi si s novými technologiemi hrají, rychle je adaptují a navíc mají rádi všechno, co zvýší naši pověstnou pohodu,“ přesto všechno vidí na české metropoli řadu nedostatků, které dle něj způsobují to, že značně zaostává za dalšími městy světa.

Metropoli chybí vize!

„Hlavnímu městu, stejně jako celé zemi, chybí v této oblasti jasná vize. Nové technologie se tak zavádějí pomalu a nahodile podle toho, kdo má zrovna jaký nápad nebo zájem,“ zoufá si nad stávajícím vývojem, kdy podotýká, že má Praha opravdu co dohánět.

Třeba infrastruktura pro elektromobilitu je tu v porovnání s moderními západoevropskými městy téměř nulová,“ upozorňuje dále třeba i na to, že v jiných státech se v metru člověk připojí na internet, zatímco v Praze je člověk po většinu času bez možnosti aktivního využití při jízdě v podzemí.  

Měli bychom se inspirovat Estonskem 

„I celá digitalizace komunikace s úřady už měla být mnohem dále. Podívejte se na Estonsko – tam mají pravidlo ‘jen jednou’ – pokud už některému z úřadů poskytnete nějaký údaj, už je nikdy po vás žádný jiný úřad nesmí požadovat. Musí si je s ostatními umět vyměnit,“ zmiňuje další neduh české metropole a podotýká, že by měla být Praha obecně více ambiciózní, aby se pro rozvoj dokázal nadchnout jak úředník, tak podnikatel a navzájem si pomáhali toho dosáhnout.

Vizionář Holečko ovšem nekritizuje vše. Za světlou výjimku považuje například mobilní aplikace Lepší místo pro nahlašování problému městským částem, rozvinutý systém online nákupů potravin s rozvozem do dvou hodin, nebo je dle něj i skvělá dostupnost taxi přes aplikace. „To jsou ale vesměs ojedinělé a většinou soukromé iniciativy,“ dodává.

Na koho se letos nejvíce těší?

Právě k těm světlým vyjímkám, které posouvají metropoli kupředu, patří i on sám. Ve čtvrtek a v pátek bude možné potkat v Holešovické tržnici inovátory z celého světa. „Na festivalovém pódiu si chci poslechnout Kevina Warvicka, anglického profesora, který na sobě experimentuje s propojením počítače s nervovou soustavou, Boba Tětivu, Čecha, který chtěl pomoci synovi s rozvojem herního myšlení a týmové spolupráce, a teď pomocí virtuální reality začíná trénovat hokejisty v NHL, nebo Michala Glogera, který vyvíjí lehké robotické exoskeletony umožňující chůzi a pohyb paraplegikům s ochrnutými dolními končetinami a také rehabilitační robotiku pomocí neuroplasticity,“ prozrazuje Holečko, že se sám chystá na přednášky světových kapacit.

Kromě těchto zvučných jmen na konferenci vystoupí další špičky svého oboru. A to, například, top inženýrka z NASA, která aktuálně pro Richarda Bransona staví hyperloop, odbornici na virtuální realitu, která učí firmy, jak pomocí VR školit zaměstnance, kteří jsou třeba 1000 km daleko, nebo šéfa největší blockchainové firmy na světě. Více se o programu dočtete tady.

Fotogalerie
61 fotografií