Promotérka z Letné Šárka Hlaváčková na jaře 2017 dostala bláznivý nápad, že by mohla odjet na půl roku v rámci Erasmu do Jihoafrické republiky, kam nakonec loni opravdu vyrazila, a to by nebyla ona, kdyby bydlela na studentských kolejích, žila s místními a vyslechla příběhy, z kterých mrazí.

Nebezpečí na každém rohu

Šárka z vlastní zvědavosti a kvůli výzkumům chodívala v JAR často do slumů a poznávala místní: „V Jihoafrické republice je 13 oficiálně uznávaných úředních jazyků. Žijí tam černoši, běloši, míšenci nebo indové. Celkově se JAR musela od apartheidu hodně naučit. Být tolerantní a vstřícná,“ popisuje jihoafrickou společnost.

Přesto musíte počítat s neustálým nebezpečím, že vás někdo okrade nebo vám ublíží: „Měla jsem štěstí. Nejhorší, co se mi stalo, že mi ukradli klíče. Jenže na nich byla cedulka s naší adresou. Dva dny jsem se bála, že se do bytu někdo vloupe,“ vzpomíná.

Vycvičení žraloci

Stejné nebezpečí hrozí i v oceánu. Šárka Hlaváčková je vášnivá surfařka, a proto nemohla minout proslulé divoké vlny. Musela si ale dávat pozor na lachtany: „Surfovala jsem a najednou byl vedle mě roztomilej lachtan. Všichni ostatní utíkali z vody a já nevěděla proč. Pak mi místní říkali, že kde je lachtan, je i žralok,“ vysvětluje promotérka.

Pobřeží Jihoafrické republiky je proslulé svými ponory se žraloky. Ale věc se vymkla z ruky: „V Kapském městě je to dva roky zakázané. Žraloci se naučili, že jakmile je člověk ve vodě, znamená to automaticky jídlo. Aby je nalákali, házeli jim do vody maso. Tím je vlastně naučili útočit na lidi. A kovová klec žraloka rozhodně neudrží,“ mluví Šárka o zkušenostech místních obyvatel.

Vlastní hudební projekt

Do Čech se dostala celá, živá a zdravá. Teď si mnohem víc váží toho, co má a co dělá: „My tady v Praze máme každý den dvacet akcí a můžeme si vybírat. Tam mají v menším městě jeden koncert za dva měsíce a jde na něj čtvrtina lidí,“ říká Šárka a kouká na hodiny. Štrúdl je hotový a ona už má být zase jinde.

Už na střední škole v Litoměřicích byla k nezastavení. Organizovala besedy o menšinách, které byly vždycky beznadějně plné: „Tehdy to bylo aktuální. Lidi menšiny zajímaly,“ říká Šárka. Tehdy zjistila, že ji samotnou baví „jinakost“ a začala studovat antropologii.

Hudba přijede sem

Z Litoměřic se přesunula do Prahy a pomalu pronikala do hudebních kruhů. V roce 2016 založila vlastní projekt Na scénu, pod jehož hlavičkou se starala o domácí interprety a pořádala vystoupení těm zahraničím: „Vždycky jsem chtěla dělat koncerty pro lidi. Zadarmo nebo za pár korun. Peněz to moc nedává, ale je to hezký pocit. Tak dlouho posloucháš tu hudbu, až ta hudba přijede sem,“ směje se Šárka Hlaváčková.

Fotogalerie
20 fotografií