Jaroslav není žádným nováčkem plaváčkem, který by se nad pivem v hospodě po čtyřicítce vlivem krize středního věku rozhodl udělat něco bláznivého. Jaroslav plave aktivně ve studených vodách už osm let. Ale proč? V běžném plaveckém bazénu bylo vždy obsazeno, ale poté jsem si všiml, že v bazénu se studenou vodou skoro nikdo není, a bylo jasno,“ prozrazuje, jak před lety propadl vášni studených vod. 

A tak po překonávání svých osobních rekordů v Česku se rozhodl překonat vysokou metu, která je náročná i pro nejzdatnější plavce z celého světa. „Vzhledem k mému zaměření na studenou vodu jsem si vybral Severní kanál. Severní kanál patří mezi nejtěžší úžiny ze série Ocean Seven zejména díky studené vodě, a proto většina plavců končí svůj pokus právě kvůli podchlazení,“ vysvětluje.

Mrazivá voda ho žene kupředu

Nejlepších výkonů dosahuji v ledové vodě. K mým největším úspěchům patří překonání vzdálenosti 2 100 m ve vodě 4,2 °C, nebo plavání 37 minut ve vodě 0,4°C,“ prozrazuje své úspěchy Jaroslav, který nemá v Česku konkurenci, jeho rekord tady zatím nikdo nepřekonal.

Jaroslav Chytil
Autor: Jaroslav Chytil

V Severním kanálu na něj oproti tomu čeká »kafe« s teplotou 13 stupňů. Má to ale háček. V této vodě stráví mnohem delší dobu. „K podchlazení také dochází, ale jinak. Chlad jde víc do hloubky, přirovnal bych to k pobytu v sauně oproti dlouhodobému vystavení teplotám okolo 50°C,“ vysvětluje.

Co mu hrozí?

Před sebou má nejen chladnou vodu, ale také velmi dlouhý úsek v délce 45 kilometrůkteré by rád překonal do 16 hodin. „Trénoval jsem plavání ve vlnách na Jadranu a studenou vodu u nás v České republice. Kombinace studené vody a vln bude moje premiéra na Severním kanálu,“ sdílí.

Riskantní tady budou proudy, ale také medúzy, ze kterých má velký respekt. „Opakované střetnutí se žahadly talířovky obrovské některé plavce donutilo ukončit pokus o překonání průlivu. Také doufám, že pokus nebude ukončen kvůli změně počasí,“ popisuje řadu nástrah, které dokazují, že zdolání trasy bude opravdu náročné.

Trnoucí rodina u toho nebude

Zdolání Severního kanálu čeká ledového plavce už brzy – na začátku srpna. Rodinu si ale s sebou nevezme. „Žena čekala, že mě tenhle nápad přejde. Teprve později zjistila, že Severní kanál zatím přeplavalo pouze 53 plavců na světě a dodatečně se vyděsila,“ popisoval, že sice manželka i děti trnou, ale v jeho snu ho podporují poslední dva roky, kdy aktivně cvičí, aby byl v co nejlepší kondici.

Na dohled z člunu se i přes podporu nedostanou. „Snažím se minimalizovat náklady, takže rodina se mnou nepojede. Ačkoli by se žena určitě ráda podívala k moři, i když ne k tomu Severnímu,“ říkal se smíchem. Na dosah tak bude mít dva své kamarády, kteří mu budou z lodi obstarávat občerstvení a sledování, aby se mu nic nestalo.

Jaroslavův sen můžete podpořit i vy v rámci crowfundingové kampaně na Startovači. Část z výtěžku navíc poputuje na dobročinné účely, a to pro Dětskou dopravní nadaci. Více se o celé výpravě a o tom, proč se rozhodl přispět svým plaváním dobré věci, dočtete tady.

Jaroslav při tréninku:

Fotogalerie
7 fotografií