Pamatujete na stejnojmennou komedii z roku 1981 s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem, kde byl v sázce prodej Karlštejna? To Pavel Šnajdr s partnerkou Najah Obeid (45) musí společně zvládnout víc než prodat hrad. „Kdysi jsme potkali australský pár, na Harleyi projeli svět,“ prozradil Šnajdr Blesku při setkání na oslavě 115. výročí značky, kde nemohli chybět. „Vsadili jsme se, že to zvládneme také. Za prvních 70 zdolaných zemí vyhraji malé pivo. Za dalších 70 znovu a až projedu celý svět, koupí mi velké!“ 

Co zní jako fajn zábava, může být ale občas dost adrenalinový koníček. „Největší extrém byl průjezd Guayanskou džunglí. To jsme jeli asi 450 kilometrů po bahnité cestě v 35 stupních nad nulou,“ vzpomíná Šnajdr, který má na poslední motorce H-D Ultra Classic Electra Glide najeto 160 tisíc kilometrů, pokořenou celou Ameriku a před sebou trasu Praha–Tokio. „Tam vyjedeme na jaře po krátkém pobytu doma. Vždy jsme tři měsíce na cestách, tři v Praze,“ říká.

Harley mu změnil život

Než si pořídil legendární motocykl, měl za sebou Šnajdr zkušenosti pouze z Jawy Pionýr, na které jel jako patnáctiletý. „Harley byl nedostupný klukovský sen. Když mi domů přivezli můj první typ H-D Road King, měl jsem velký respekt,“ přiznává dnes už zkušený harleyář. „Od první jízdy už jsem z něj ale nesesedl. Na motorce vidí člověk svět jinak, než z auta.“ Stejnou vášeň sdílí i s Najah.
Respekt ze silného stroje oběma zůstal, díky tomu za celé roky neabsolvovali vážnější nehodu ani zranění. I bez toho jde na dlouhých cestách občas do tuhého! „Třeba v Mexiku na nás mířili 16letí kluci samopaly,“ přiznává Šnajdr. „Nevěděli jsme, jestli je to domobrana proti narkomafiánům nebo přepadení.“ Vše se naštěstí vysvětlilo a jelo se dál. Teď už mají na dosah první malé pivo - projeli totiž celkem 67 zemí. Ještě jim ale zbývá pořádný kus cesty, celkem jich musí zdolat 194.
Podívejte se, jak vypadá Praha z ocelového hřbetu:
Video
Video se připravuje ...

Čtyři tisíce motorkářů si projely Prahu ve spanilé jízdě. Jiří Marek, Kevin MacLeod - Whiskey on the Mississippi

Fotogalerie
12 fotografií