Dříve zde existovala galerie, nyní v její budově vede Martina i kavárnu. Pro ni samotnou bylo toto podnikání doslova dobrodružstvím. „Všechno jsem se musela učit doslova od píky,“ vysvětluje Martina. „Ono se to lehko řekne, ale neumíte si například představit, jak těžké bylo třeba naučit se dělat kvalitní pěnu do pořádného cappuccina,“ usmívá se. Původně přitom měla jiné ambice.

Od módy ke kavárenství

Martina totiž pracovala v módním odvětví. Stála například u počátků pánské módní značky Alain Delon. Když se ale naskytla příležitost pokračovat v díle, které započala maminka jejího manžela, neváhala. Jen galerii rozšířila o kavárnu. „Když jdou k nám lidé na posezení, mají pocit, že jdou za známými. Chodí si s námi povídat,“ vysvětlila jeden z důvodů, proč ji nynější práce naplňuje.

Začátky přitom nebyly „jen tak“. Už jen z toho důvodu, jak sama Martina přiznává, že má „mlsný jazýček“, což se promítá i do samotné nabídky kavárny. „Měla jsem zpočátku problém najít dodavatele, kteří by mi vyhovovali. Tak jsme se nakonec rozhodli dělat si dorty sami,“ vysvětluje.

K tomu se ostatně váže celková nabídka kavárny, která je cokoliv, jen ne „obyčejná“. Když si totiž člověk něco objedná, může počítat s něčím jedinečným. „U dortu není důležitá přezdobenost ale hlavně jeho obsah,” zastává totiž Martina.

Zmrzlinové poháry z dílny Martiny Schiffmannové jsou uměleckým dílem na pohled i pochutnání.
Autor: Martin Sekanina

Zmrzliny děláme z ovoce, ne z prášku,“ přibližuje Martina. Víno si nechává dovážet z Itálie, zrovna tak jako kávu, a to jen proto, aby se návštěvníci cítili dobře a měli důvod se vrátit. Sama však uvádí, že k ideálu má daleko. „Jezdíme po jiných kavárnách a cukrárnách, abychom sami viděli, v čem se můžeme zlepšit.“

Důležité je nepolevit

„Myslím, že nejdůležitější je nepolovevovat v tom, co děláme,“ říká Martina. „Už takhle jsme si nastavili laťku vysoko,“ dodává s tím, že na řízení podniku je vlastně jen ona, její manžel, dcera a dlouholetá přítelkyně. Těm při chodu podniku může důvěřovat. „Sehnat kvalitní lidi je jedno z úskalí vedení kvalitní kavárny,“ uvádí Martina.

Vyhlášená galerie na periferii metropole

K vyhlášené kavárně přináleží galerie, což návštěvník pozná hned, jakmile vkročí do dveří. Po zdech totiž visí rozmanité obrazy od předních či méně známých umělců. I v tomto ohledu prý byly začátky poněkud krušnější, než Martina sama čekala.

Málokterý umělec věnuje svá díla malé mladé galerii, ještě navíc na periferii Prahy,“ vysvětlila. Dnes je ráda, že už vystavovala přední známé osobnosti umělecké scény, například Františka Ringo Čecha nebo Milana Martince, který je jedním z nejprodávanějších malířů své doby. A jelikož jsou její výstavy prodejní, mohou si návštěvníci lecjaká díla i pořídit. Zatím se jí podařilo nejdráže prodat obrazy od Ivany Kotínkové, za 60 tisíc korun.

Radostná práce na plný úvazek

Vedení kavárny a galerie podmínila veškerý svůj čas. Dnes přiznává, že bez finanční pomoci manžela by se jí asi těžko povedlo něco takového zprovoznit. Výdělek kavárny tak tak postačí na pokrytí nákladu. I tak ale nelituje. „Strašně mě to baví,“ vysvětluje. „Více než peníze vnímám investovaný čas do toho všeho. Prakticky už nemám moc příležitosti na nic jiného, ale nelituji toho. Konečně mám pocit, že dělám něco smysluplného.“

Fotogalerie
38 fotografií