Jan Kavalír bydlí v Praze. Cesta do práce by mu trvala běžně jen pár minut. Ovšem je tady květen a s ním i výzva. A právě proto Jan vstává i ve tři hodiny ráno, aby během týdne najezdil několik stovek kilometrů. „Stejně jako vloni budu jezdit směrem na Poděbrady,“ prozradil s úsměvem Kavalír, kterému se zdá tahle jeho ověřená trasa nejpříjemnější.

Hurá z města

Ačkoli je Pražan, cyklistiky si v centru metropole moc neužije. „Na kole se snažím Prahu vždy co nejrychleji opustit, takže nemám vyloženě oblíbenou část Prahy. Srdce mě táhne na sever k Děčínu a do Šluknovského výběžku. Národní park České Švýcarsko je úžasný kout naší země,“ rozpovídal se nadšený cyklista, kterého baví kochat se při jízdě krajinou.

Nejhezčí trasa z Prahy

Ale i u Prahy se najdou trasy, které podle něj za to stojí. „Pokud by to mělo být něco blíž k Praze, tak mám rád výjezd směrem na Průhonice… po červené turistické značce, pak pokračovat přes Jirčany do Záhořan a přes brody po modré turistické značce a spadnout k Vltavě a pak jet proti proudu Sázavy. Úžasná trasa pro horské kolo,“ radil, kudy se vydat, jakmile máte chuť vytáhnout paty z domu.

Na trase do práce ho ale nečekají jen krásné výhledy mimo město, ale také opětovný návrat zpátky mezi kolony aut a drnčící tramvaje. Jenže to nejsou jediné neduhy metropole. „Kromě nedostatečné sítě cyklistických stezek a jejich nedobrého stavu povrchu to je hlavně systém kropení ulic. Když ráno jedu do práce, tak minimálně dvakrát týdně je Vršovická komplet pokropená. Cyklopruh úplně plave, a to se nám cyklistům moc nelíbí. Jen takový povzdech, nečekám, že se situace změní. Vidím to hlavně na Praze 10, v ostatních městských částech se s tím nesetkávám,“ svěřil se Jan s tím, co mu komplikuje cestu ráno do zaměstnání.

Centru se vyhnu!

Stejně tak mu nevyhovuje ani stávající omezení kol v samém centru Prahy 1. „Je to nepochopitelný krok ze strany města. Očekával bych, že se bude snažit rozvíjet a podporovat alternativní způsob dopravy a snažit se vytlačit automobily z centra,“ postěžoval si na možné komplikace letošního roku pro řadu dalších nadšených cyklistů. A možná i to je jeden z důvodů, proč se Jan centru vyhýbá. Doufá totiž, že si letos obhájí získaný titul z loňska. 

Fotogalerie
10 fotografií