Profesor Richard Plavka je primářem neonatologie v pražské VFN. V rámci péče o novorozence se věnuje také zachraňování dětí, které se svým matkám narodí předčasně. Standardní porod probíhá ve 40. týdnu těhotenství, odborníkům se ale úspěšně daří zajistit přežití potomkům, kteří se předčasně dostanou na svět i zhruba v šestém měsíci, ačkoliv jde o hraniční situace, kdy se šance na zdárnou záchranu snižuje.

Cesta do Prahy nečekanou záchranou

Tato zejména pro matky velice psychicky náročná problematika naštěstí přináší také úžasné příběhy. Richard Plavka dává za příklad emotivní záchranu malé holčičky jménem Bianca z Irska.

„Před 15 lety tudy projížděla irská rodina, byla na návštěvě v Praze a nasedala do vlaku na hlavním nádraží. Matka, která byla ve 22. týdnu těhotenství a nosila dvojčata, začala mít předčasné kontrakce a odvezli ji k nám na kliniku. Narodila se dvojčata, chlapec, který vážil asi 450 gramů, zemřel. Holčička s váhou kolem 470 gramů přežila bez vážných komplikací. Dnes je to normální holka, která sportuje. Rodiče žijí v Irsku, když přijedou do České republiky, kontaktují nás a jsou nesmírně vděční za to, co se stalo,“ vyprávěl silný zážitek primář neonatologie VFN.

Fotografka Lucie Robinson strávila dva dny na neonatologii VFN, kde fotografovala předčasně narozené děti.
Autor: Lucie Robinson/Kaligrafie Lin Kunčická

Richard Plavka k tomuto „irskému případu“ jedním dechem dodává, že záchrana dítěte v takovém týdnu těhotenství byla opravdu výjimečnou situací. Rodině ze zahraničí přitom výlet do Prahy prakticky dceru Biancu zachránil: pokud by totiž byla doma v Irsku, tamější doktoři by se za tehdejších poměrů o záchranu plodu v tak raném stadiu vývoje nepokoušeli.

Velký pokrok

Profesor Plavka se oboru neonatologie věnuje od roku 1986. Byl tedy součástí toho, když se po sametové revoluci české zdravotnictví začalo přibližovat standardům západního světa. Podle něj jsme v rámci péče o novorozence moderní země dohnali během několika let. „Zažil jsem takové nejdynamičtější období, kdy u nás docházelo ke snižování úmrtnosti nezralých dětí,“ dodal Richard Plavka, podle kterého byla 90. léta zásadním obdobím pokroku.

Podívejte se na informace, které profesor Plavka prozradil během rozhovoru:

Fotogalerie
19 fotografií