Světový den ledvin vychází každoročně na druhý čtvrtek v březnu. Letos se toto datum zároveň shoduje s Mezinárodním dnem žen, a tak si ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze pro návštěvníky přichystali osvětu, v rámci které se pracovníci zdravotnického zařízení soustředí zejména právě na příslušnice něžného pohlaví. Podle odborníků alespoň mírnou poruchou ledvin trpí v průměru každý desátý člověk.

„Také během tohoto dne se u nás lidé mohou nechat zkontrolovat. Pacientkám s onemocněním ledvin je ošetřujícími lékaři těhotenství často zakazováno. U většiny žen s chronickým onemocněním ledvin je těhotenství možné, je však nutné je na ně připravit, abychom minimalizovali možná rizika. Ženy, které mají problémy s ledvinami a doslechnou se, že nesmějí mít děti, k nám naopak někdy přicházejí až v šestém měsíci těhotenství, kdy už bývají ve vysokém riziku ztráty plodu,“ upozornil na možné problémy odborník VFN Vladimír Tesař.

Zásadní pokrok

Přednosta Kliniky nefrologie se párovému orgánu v lidském těle věnuje už 30 let. Za tu dobu podle něj obor doznal zásadních změn a pokroků. „Za komunismu byla umělá ledvina (dialýza - pozn. red.) dostupná pro maximálně čtvrtinu potřebných, například všichni lidé nad 50 let nebo všichni lidé s cukrovkou byli z programu náhrady funkce ledvin vyřazeni. V první polovině 90. let bylo otevřeno a příslušnou technikou vybaveno mnoho nových středisek a byla zajištěna plná dostupnost dialýzy pro všechny pacienty,“ prozradil odborník.

Obrovským posunem vpřed jsou podle Vladimíra Tesaře případy pacientů s komplikovanějšími chorobami, kterým ještě v 80. letech minulého století zbývalo pár měsíců života. „Dnes neumíme některá takováto onemocnění zcela vyléčit, ale podařilo se je převést na chronická onemocnění, kde jsou krátká období aktivity vyžadující intenzivní léčbu střídána dlouhými obdobími klidu s minimální nebo žádnou léčbou,“ vysvětlil Vladimír Tesař.

Neukáznění pacienti

U výše popisovaných vážnějších onemocnění si největší komplikace paradoxně zaviňují pacienti sami. Tím, že jejich nemoc ustoupí a oni se cítí lépe, dostanou lidé pocit, že se stavu nemusejí dál věnovat.

„Dokud je lidem zle, není třeba je přemlouvat, aby někam chodili. Jakmile se pacienti zlepší a domluvíme se, že mají přijít jednou za rok, spousta jich už nepřijde. V takovém případě jim voláme, někteří z nich ale stejně nedorazí. Po čtyřech letech tito pacienti přicházejí v katastrofálním stavu, kterému by se dalo předejít,“ uvedl profesor Tesař, podle kterého jde o jev, který je v lidech hluboko zakořeněný. Osvěta, která v rámci Světového dne ledvin ve VFN probíhá, se pokouší prolomit ledy také v této oblasti.

Poslechněte si, co odborník na ledviny prozradil na mikrofon Blesk.cz:

Fotogalerie
5 fotografií