Strašlivý zážitek a těžká zranění – zřícení lávky v pražské Troji zanechalo na Petrovi mnoho šrámů. Za sebou má několik operací, naštěstí je ale mimo ohrožení života a brzy by mohl začít s rehabilitací. Ta ale nebude jednoduchá, jelikož má hned několik zlomenin po celém těle. Hůře skončila jeho bývalá kolegyně z radnice, ta zůstává stále v umělém spánku v nemocnici.

Celá situace se v sobotu 2. prosince udála v obrovské rychlosti. „Já si jen pamatuji, že jsme byli na lávce a zřícení bylo rychlé, nemohli jsme udělat ani krok do strany. Znělo to jako dvě prásknutí bičem za sebou a pak už nic nevím,“ popsal. S vážnými zraněními skončil na Vinohradech v nemocnici. „Nepamatuji si ani borcení, ani zásah kohokoliv ze záchranářů. Jako první jsem později viděl až strop jednotky intenzivní péče po operacích,“ dodal.

Na závěr také přidal svůj osobní vzkaz. „Vybudujme a dohlížejme na dodržování systému předcházení havárií namísto hledání viníků, až když se stane něco, co pod koberec opravdu nezameteme,“ apeloval Malotin.

Těsný únik smrti

Celkem skončili v nemocnicích čtyři lidé, Petr s kolegyní s těžkými zraněními a dva další muži se středně těžkými. Oba jsou podle informací Blesk.cz stále v nemocnici, první z nich zamíří v nejbližší době do domácího léčení. 

Lávka v Troji se zřítila v sobotu po 13. hodině. Praha rozhodla o kontrole a uzavírce některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně a opravovat se budou i ty na železničním mostě z Podskalí na Smíchov.

V návaznosti na spadnutí přechodu pro pěší se řeší i stav podobných objektů po celé republice. Například Nymburk ve středu uzavřel lávku, která je totožné konstrukce a od stejného projektanta. Podle prvotního zjištění policie má lávka pravděpodobně systémovou konstrukční chybu, při které dochází ke korozi předpínacích lan. Policisté nyní zbytky lávky v Troji zkoumají, příčina zřícení je stále nejasná.

Fotogalerie
41 fotografií