Kdysi jsem cestoval s asistentem z bývalé školy,“ rozpovídal se Michal, který trpí spastickou kvadruparézou, kvůli které potřebuje neustálou pomoc s běžnými denními úkony. A právě díky bývalému asistentovi se mu povedlo navštívit Itálii, Francii i Kanárské ostrovy. Jenže onen asistent byl takový nadšenec do cestování, že po Michalovi nechtěl ani korunu.

„Na Kanárské ostrovy jsem chtěl hlavně proto, že se odmalička zajímám o papoušky. A právě tam je papouščí park. Byl to jeden z mých celoživotní snů se tam podívat,“ prozradil Michal, který cestování miluje. Rád by poznával kouzlo světa dál.

Přestěhoval se a ztratil parťáka

Dnes už ale Michal bydlí v Praze. „Žiju tady od loňského září,“ prozradil. Odstěhoval se sem právě proto, že má tady více možností ke studiu i budoucímu životu než v menším okresním městě.

Ovšem aby se nyní dostal k moři, musí získat finance na to, aby dokázal uplatit celodenní pomoc i s ubytováním pro asistenta. Najednou tak za dovolenou musí zaplatit dvakrát tolik z devíti tisíc, které má z invalidního důchodu. Ty jdou ale na bydlení a jídlo. Dalších 13 tisíc, které měsíčně získá jako příspěvek na péči, využije v plné výši za sociální služby a každodenní pomoc asistentů. Z toho mu nakonec nezbude ani na vlastní dovolenou.

Video
Video se připravuje ...

Michal žije od loňského září v Praze. Díky Diakonii si našel domov. Teď mu jen chybí cestování. Eva Fornálová

Právě proto Diakonie Církve Bratrské, díky které bydlí v chráněném bydlení, vytvořila veřejnou sbírku Cesty z města. Cílem je, aby si i handicapovaní lidé užili život a netrávili jej doma mezi čtyřmi stěnami.

Dárcovskou SMS přispějete nejen k možnému zájezdu do Itálie, ale také k víkendovým pobytům mimo Prahu a dalším letním cestám po Česku, aby si ten život mohl Michal a další užít jako lidé bez handicapu. O celém projektu se dočtete tady.

O nemoci Michala

Spastická kvadruparéza je tím nejtěžším druhem dětské mozkové obrny. Jedná se o postižení všech čtyř končetin. Zároveň postihuje i řeč, takže je pro člověka velmi náročné mluvit. Pro Michala je velmi důležitá neustálá rehabilitace. K uvolnění mu také pomáhá i moře, které si nyní nemůže dovolit.

Fotogalerie
8 fotografií