Zpočátku to nebylo tak snadné. „Člověk je celé ty roky zvyklý trávit Vánoce s rodinou a pak najednou musí sloužit o svátcích... Bohužel si v této profesi nevyberete, svátky tady neplatí,“ rozpovídal se o profesi číšníka.

Přestože už jako mladý kluk sloužil o Vánocích, rodiče to tolik neprožívali. „Byli jsme zvyklí, že táta sloužil každé svátky jako policista, takže ho kdykoli odvolali. To bylo snad horší,“ popisoval, jak to rodina přijala bez větších problémů.

Za těch 16 let už si na to zvykl. „Tady je to navíc takové rodinné prostředí. Takže bývá zvykem, že k jednomu stolu usedne i vaše rodina a přátelé a vy jste s nimi, zatímco obsluhujete,“ prozadil takový fígl, jak si nepřipadat jako číšník na Vánoce opuštěný.

Video
Video se připravuje ...

Tady Vlasta pracuje Eva Fornálová

Vánoce v restauraci i doma

Dárky si pak částečně s rodinou předávají i u stromečku v podniku. Restaurace Vltava, kde Vlasta pracuje, má totiž každoročně připravený stromek, pod který si všichni hosté i obsluha dají dárky a následně si je během večera rozeberou. „Člověk tak o ty Vánoce tak úplně nepřijde,“ těší se Vlasta.

Přesto uznává, že úplnou pohodu při obsluhování taky nemá. „Rozhodně je milejší být v práci na Silvestra. To se jenom pije, zatímco Vánoce jsou spíš o té rodině a sledování pohádek,“ podotkl a prozradil, že i přesto, že ho část rodiny a přátel v práci navštíví, uspořádá si s přítelkyní Štědrý den o pár dnů později.

Podnik plný Čechů nad rybou

A jak to chodí v restauraci Vltava o Vánocích? Během večera do podniku chodí zejména stálí zákazníci, ti, kteří ji navštěvují celoročně. Převážně tady uslyšíte tedy českou mluvu a u jednoho, dvou stolů objevíte cizince. 

Podnik je ale vždy plný, a tak mívají službu i tři číšníci, zatímco běžně to tady zvládne i jeden. Na stole pak samozřejmě nechybí klasika. Restaurace Vltava se totiž zaměřuje na rybí speciality, a tak si i tady můžete pochutnat na tradiční štědrovečerní večeři s kaprem.

Fotogalerie
11 fotografií