Služeb Taneční školy Jam Dance Crew, která sídlí ve Velkých Přílepech v Praze-západ, využívají děti všech věkových kategorií. „Nejmladším jsou 3 roky, chodí k nám ale i maminky nebo tatínkové,“ vysvětluje Lucie, která je mimo jiné vicemistryní světa ve Street dance formacích a podílí se na choreografii v klipech nebo vystoupeních předních českých rapperů.

Děti se během lekcí, které vyjma Velkých Přílepů probíhají v západních částech Prahy, učí tančit, hrají hry, a dobře se baví. Rodiče si kurzy pochvalují, a mají radost, když vidí zřejmé výsledky. Kromě veřejných vystoupení s nimi totiž Lucie absolvuje i různé street dancové soutěže, ze kterých nezřídka odcházejí s úspěšným umístěním.

Tanec je pro každého

„Když jsem byla malá, neměli jsme peněz nazbyt. Musela jsem nosit oblečení po bratrovi a spolužáci se mi smáli. Nebylo to příjemné,“ uvádí Lucie jeden z důvodů, proč se svou činností snaží pomoct především sociálně slabším dětem. Ti se tancem lépe začlení, protože dle jejích slov, postupně ztratí stud i zábrany. „Neplatí to u nás tak, že je někdo takový a jiný takový není. Všichni tvoří skupinu, holky i kluci. Jsou si rovni, jsou si vzájemně kamarády.“

Česká republika je jednou z mála zemí, která alternativní taneční styly neuznává ani jako umění, ani jako sport. Proto má Lucie potíž sehnat na svou činnost dostatek financí. Jelikož je taneční škola její jedinou pracovní náplní, musí chod školy financovat především kurzovným. Dětem, kteří nemají dobré finanční prostředky, proto umožňuje výuku třeba za drobné pomocné práce.

Tancem proti rakovině

Se svými vystoupeními se přitom snaží potěšit i nemocné děti v nemocnicích. Přes svou známou, která spolupracovala s Nadací Můj nový život uspořádala první takovou akci v roce 2014, tzv. „Street Dance v Motole.“ Ta byla určena dětským pacientům onkologického oddělení.

Před 25 mi umřel tatínek právě na rakovinu. Proto pro mne bylo těžké se toho vůbec zúčastnit, ale zároveň byla výzva. Nakonec jsem měla obrovskou radost z toho, jak jsme těm nemocným dětem mohli aspoň nějak zpříjemnit pobyt v nemocnici,“ říká dnes. „Měli jsme pak v plánu uskutečnit turné po nemocnicích z celé republiky, kde bychom vystupovali před nemocnými dětmi. Bohužel jsme na to nesehnali dostatek prostředků.“ Tanci pro onkologicky nemocné děti se ovšem věnuje nadále.

Práce snů

Pokud se dnes Lucie někdo zeptá, jestli je pro ní, coby bývalou manažerku a absolventku ekonomického oboru výuka alternativních tanců prací snů, bez váhání odpoví že ano. „I když to, co dělám, vyžaduje hodně energie, sama na sobě vidím, jak mě ta práce s dětmi nabíjí energií nazpět.“

Fotogalerie
12 fotografií