Mácův život nezačal právě růžově. Po těžkém porodu lékaři jeho mámě oznámili smutnou diagnózu: syna postihla dyskinetická a kvadruspastická forma dětské mozkové obrny, tedy omezení hybnosti rukou i nohou, a navíc těžká vada řeči. Máca ale bojuje. Když mu máma vysvětlila, čím se od lidí bez handicapu liší, zrodil se mu v hlavě plán.

Ani jako teenager Máca na svůj osud nezanevřel, vždycky věřil, že se mu podaří dosáhnout všeho, co je pro lidi bez hendikepu samozřejmostí.
Autor: Mária Rušinová, archiv M. Dufka

„Hned jsem chtěl být samostatný, bydlet a žít sám,“ řekl Blesku s pomocí asistenta Jana Čejky. „Mácovštině“, jak asistenti Marcelovu mluvu nazývají, totiž neznalý člověk porozumí až po nějaké době. Mentálně je Máca zcela zdravý. Baví ho hudba, rád se směje, je pozitivní. Své sny si plní díky přátelům a asistentům, kteří založili Hnutí Mácou, projekt, díky němuž mohou lidé Mácovi různými způsoby ulehčit život.

S kamarádem a asistentem Janem Čejkou se Máca seznámil v roce 2008. Od té doby mu pomáhá dorozumět se se světem.
Autor: Mária Rušinová, archiv M. Dufka

Potřebuje asistenty, postel a lásku

Čím Mácu jeho stav nejvíc štve? „Že když jsem venku a někoho potkám, nemůžu si s ním jen tak popovídat,“ svěřil se Blesku. „Musíme už někam dovnitř, kde je klid,“ dodal.

V Mácově životě ale hraje také velkou roli láska a ženy. „To hlavní mi funguje,“ směje se Máca. „Jenže nemakám, tak je mi trapné si nějakou pozvat,“ říká. Co teď nejvíc potřebuje? „Polohovací postel na to moje blbý tělo. Já si nic moc nevymýšlím a nekupuji, abych měl na byt a asistenty,“ uzavřel.

Máca v datech

1976 24. ledna se Máca narodil v Pelhřimově
1982 „osvobozen“ od školní docházky
2006 do toho roku tráví čas doma nebo ve školce, kde byla zaměstnaná jeho matka
2007 v pražském Jedličkově ústavu si doplňuje základní vzdělání
2009 Máca zkouší první „samostatné“ bydlení
2010 bydlí u kamaráda na pražských Vinohradech
2011 pronajímá si byt ve Strašnicích
2011 a 2012 skočil dvakrát bungee jumping z mostu na Orlické přehradě
2014 v září se proletěl při tandemovém seskoku padákem

Máca miluje všechno, co mu pořádně rozpumpuje krev v žilách! Bungee jumping z mostu na Orlické přehradě skočil hned dvakrát.
Autor: Mária Rušinová, archiv M. Dufka

Jak můžete pomoci

Jakýkoli nápad, jak Mácovi usnadnit jeho samostatný život, můžete probrat s ním nebo jeho asistenty. Vše důležité najdete na webu www.hnutimacou.cz.

Fotogalerie
8 fotografií