Majitel antikvariátu Jan Schick (47) je původně vyučený knihkupec. Po absolutoriu v 80. letech však zakotvil v antikvariátu, kterému se s láskou a zapálením věnuje dodnes.

Jen se za tu dobu z řadového zaměstnance vypracoval v majitele jednoho z nejkvalitnějších a nejstálejších antikvariátů, který si i po 20 letech existence drží vysoký standard. Zpočátku ale vše tak snadné nebylo.

„Původně jsme se stěhovali do prostor, kde dříve bylo agitační středisko Národní fronty a po něm řeznictví,“ vysvětluje majitel. „Právě kvůli tomu řeznictví, jsme to zpočátku měli ztížené. Lidé byli uvyklí, že u »nás« dostanou uzeniny, a najednou tu byly »nějaké knihy«.“

Situace se ale v dobré obrátila a dnes obchod vyřizuje 250300 objednávek týdně. „Před těmi 20 lety to ale bylo jiné, víc osobnější. Na knihy se stály fronty. Dnes se nakupuje přes internet a fronty máme spíše zaměstnanců, aby objednávky stíhali vyřizovat.“

Od všeho trochu, nebo spíš moc

V současné době je Antikvariát Valentinská co do nabídky titulů jeden z největších v Praze. Mezi desetitisíci tituly, které má v nabídce, si člověk vybere z nepřeberného množství žánrů. Na své si přijdou i sběratelé plakátů, pohlednic nebo loutek.

Většina sortimentu je v externím skladu v Hodkovičkách, který byl zřízen namísto zavřené samoobsluhy. Na 360 m2 se údajně nachází tolik knih, že by v řadě za sebou vytvořily úctyhodně dlouhou linii 1,5 km. A mezi nimi se čas od času vyskytnou skvosty, které se cenově pohybují v řádech desetitisíců korun za kus.

Konkrétnější ale majitel ze slušnosti a úcty vůči svým konkurentům a zákazníkům nechce být. Prozradil však, že nejstarší kniha, kterou ve své nabídce měl, byla tzv. inkunábule (označení pro nejstarší tištěné knihy, které vznikaly v letech 1450–1500 – pozn. red.) z roku 1496.

Nová doba, nové pořádky

Internet, generační výměna, nové technologie a nové možnosti, to vše dnes stojí za úpadkem klasických antikvariátů. „V poslední době se k tomu přidalo i zavedení EET,“ poukazuje Schick na nesnáze starých antikvariátů v přizpůsobení se současné době.

„Mnoho antikvářů už muselo zavřít živnost. A byly to kolikrát kvalitní antikvariáty se solidní pověstí. Nám zatím štěstí přeje zvláště díky dobře situované lokaci,“ je si vědom Schick, který je mimo jiné i ve správní radě Střední školy knižní kultury.

Antikvariát Valentinská se nachází ve středu města, kousek od stanice metra Staroměstská. V krátké vzdálenosti se nachází budovy Filozofické a Právnické fakulty Univerzity Karlovy nebo Národní i Městská knihovna.

A kdo do antikvariátu kromě studentů nebo kolemjdoucích také čas od času zavítá? „Jiří Krampol, Petr Čtvrtníček, dříve i Leoš Suchařípa, který denně chodil kolem,“ vypočítává. „Pan Hayato Okamura, velice milý pán, k nám třeba vodil japonské turistické výpravy.“

Fotogalerie
6 fotografií