Příběh pana Petra jsme přinesli koncem léta. Prodejce Nového prostoru postává každý den s časopisy mezi desátou a sedmnáctou hodinou před vstupem na hlavní poštu v Jindřišské ulici. Potkat ho tady můžete od pondělí až do soboty, včetně svátků.

Usměvavý Petr s časopisem v ruce vyvolává a zdraví kolemjdoucí. Za ty tři roky, po které tady pracuje, získal přízeň místních. K životu mu stačilo a stále stačí málo. Měsíčně pobírá velmi nízký starobní důchod, při kterém by si nemohl dovolit uplatit běžný nájem, a proto bydlel dlouhou dobu u známého, jenže ten ho z bytu vyhodil. Ze dne na den se tak ocitl na ulici.

Nepřívětiví lidé na ubytovně

Pomocnou ruku mu podala ředitelka Nového prostoru, která Petrovi zaplatila na dva týdny nocleh na ubytovně. Jenže to pro staršího pána není ideální. „Je tam čisto, teplo, postel tam je, jen tam v noci dělníci z práce, sem a tam,“ vysvětloval prodejce Nového prostoru, že mu na ubytovně chybí klid a v noci se díky spolunocležníkům nevyspí kvůli vrzání dveří, které ho uprostřed noci probouzí.

Další z dělníků zase poslouchá nahlas rádio, které nevypíná ani v noci. Petra tak jen vyzval k tomu, aby si dal do uší vatu a nestěžoval si. Je tak jasné, že ubytovna není pro čtyřiasedmdesátiletého Petra ideálním domovem. Proto nyní  hledá místo, kde by se cítil jako doma.

Co Petr hledá?

Pracovníci Nového prostoru se proto vrhli do shánění nového bydlení pro svého prodejce a na Facebooku u události Hledáme 4 stěny pro pana PETRA napsali tento inzerát: 

„Petr je hodný, starší pán, čistotný, nepije a hledá JEDNU MÍSTNOST V PRAZE či blízkém okolí, kde by mohl v klidu dožít. Platit by měsíčně mohl čtyři tisíce korun, místnost ani nemusí být zařízená, postel si prý nějakou sežene, stejně jako rychlovarnou konvici, aby si ráno mohl udělat kafe. Zatím se nepodařilo, bohužel, takovou nabídku najít. VÍC HLAV VÍC VÍ a tak doufáme, že společně něco najdeme,“ uvedli. 

V případě, že byste věděli o vhodném nájmu pro pana Petra, napište na e-mail redakce@novyprostor.cz.

Fotogalerie
14 fotografií