Nevraživost mezi taxikáři a řidiči Uberu v současnosti potvrzují obě strany tohoto sporu. Šoférům taxislužeb vadí, že Uber funguje mimo zákon. Naopak tato společnost tvrdí, že vzhledem ke službě formou sdílené ekonomiky a zprostředkováváním spolujízdy se na ni zákon nevztahuje.

„Situace je vyostřená už delší dobu, jenom se o tom nemluvilo. Teď vnímám spíš pozitivní ohlasy směrem k pořadatelům protestů. Taxikáři jsou rádi, že se konečně na to začíná upozorňovat a něco se děje,“ uvedl Lukáš Pelikán pro Blesk.cz na dotaz, jaká je aktuální situace v ulicích metropole po nedávných protestech, které proběhly na Letišti Václava Havla.

Incidenty na obou stranách

Taxikář potvrdil, že k vyhroceným událostem dochází i v těchto dnech. Podle jeho slov se měl řidič Uberu pokusit vytlačit z jízdního pruhu taxikáře na magistrále, padají prý také různé výhrůžky. Tisková mluvčí společnosti Uber Miroslava Jozová sdělila, že v posledních dnech tyto incidenty lze pozorovat také v opačném směru.

„Je jich naštěstí zatím stále minimum, jsou to jednotky. Největší potyčky byly právě na letišti. Ačkoliv je to malé procento, na tyto události by se mělo upozorňovat, protože takové chování není přípustné. Troufám si říct, že ta agrese je většinou vyvolaná ze strany taxikářů. Takové chování nemůže být nástrojem k nějaké změně. Není možné, aby někdo někoho slovně a fyzicky napadal a tím se snažil si něco vydobýt,“ dodala ve svém vyjádření Miroslava Jozová.

Co dalšího k současné situaci dodal Lukáš Pelikán a jak vnímá předsudky o tom, že taxikáři jsou zloději? Podívejte se:

Mezi taxikáři panuje podle Lukáše Pelikána pozitivní nálada. Čím dál víc kolegů se podle něj přiklání na stranu toho, že je potřeba něco udělat. „Určitě převládá spíš natěšenost,“ potvrdil Pelikán.

Taxikář = zloděj?

Napříč všemi diskusními fóry se po nedávných událostech kauzy „taxi versus Uber“ objevují názory, které popisují taxikáře jako zloděje. „Určitě mezi taxikáři zloději jsou. Ať si ale každý člověk sáhne do svědomí a podívá se, jestli může říct, že v jeho oboru zloději nejsou. Zloději jsou ve všech oborech,“ dodal Lukáš Pelikán, že není možné všechny strkat do jednoho pytle.

V souvislosti s vyhrocenou situací Sdružení českých taxikářů oznámilo, že hodlá ve svých protestech v Praze pokračovat. Ve hře je také blokáda konkrétní ulice nebo ulic v Praze. Kde a kdy přesně má k této události dojít, však v tuto chvíli není jasné.

Prohlédněte si, jak to vypadalo na zatím posledním protestu taxikářů proti Uberu na Letišti Václava Havla:

Fotogalerie
12 fotografií