Václav Šíma zažívá v jakési bezdomovecké kolonii v těsném sousedství Hlávkova mostu v Praze tolik příběhů, že je lze obtížně vměstnat do několika odstavců novinového článku. Přesto se redakce Blesk.cz pokusila prostřednictvím návštěvy u bezdomovců připodobnit čtenářům způsob, jakým tito lidé v Praze mohou fungovat. Během rozhovoru jsme byli pohoštěni kávou a pes zdejšího bezdomovce dostal vzorně náhubek.

Václav boří snad všechny mýty, které o bezdomovcích kolují. Nemá problémy s alkoholem ani drogami, sám si ručně pere, v létě se myje přímo u svého bydlení a v zimě třikrát týdně dochází do azylového domu v Pernerově ulici v Karlíně, kde se za 10 korun vysprchuje. Dokáže se postarat o svého sedmiletého psa Astora a ještě k tomu zachránil několik životů lidí, kteří se buď dobrovolně, nebo nešťastnou náhodou ocitli v řece.

Jak místní bezdomovec řeší vodu a co všechno ještě u Hlávkova mostu zažívá? Poslechněte si celý rozhovor:

„Občas tady po mně někdo ze srandy střílí vzduchovou pistolí, zkouší, kam to doletí. Pak se kajou, aby to nešlo k soudu. Koupí si za 40 tisíc vzduchovou pistoli, a pak támhle z druhého břehu po mně střílejí. Ne po mně, ale po psovi. A ono to lítá až na mě. O mě se nejedná, mě když někdo postřelí nebo zastřelí, tak to budu mít za sebou. Ale mně by bylo líto toho psa, protože ho mám od štěňátka,“ řekl během rozhovoru bezdomovec.

Václav je ve svém bydlení spokojený a podle svých slov by neměnil. „Považuju to tu za svůj domov. Vidíte, že je tu v rámci možností uklizeno, pěstuju si tu kytičky. Mohl jsem žít normálně v bytě, ale prostě nechci,“ prozradil Václav Šíma, podle kterého mezi nejhorší lidské vlastnosti patří závist.

„Dnes se lidé nehodnotí podle toho, jací jsou, ale podle toho, kolik mají peněz. Pokud se někdo dostane k penězům nějakým nápadem, proč bych mu to měl závidět? Můžu být tak leda naštvanej na sebe, že jsem blbej a nepřišel jsem na to sám,“ uzavřel vyprávění bezdomovec od Hlávkova mostu.

Podívejte se na fotografie místa, kde Václav Šíma bydlí:

Fotogalerie
24 fotografií