Už několikrát zachránil život lidem, kteří se ocitli ve Vltavě u Hlávkova mostu. Naposledy brzo ráno v úterý 25. července, kdy ho na muže ve vodě upozornil štěkající Astor. „Pak jsem uslyšel volání o pomoc, tak jsem zavolal tísňovou linku,“ vysvětluje bezdomovec Václav.

Nebylo to poprvé. Letos v květnu včasným upozorněním stejně volal záchranáře k cizinci, který si chtěl na okraji Hlávkova mostu pořídit „selfie“ a ztratil rovnováhu. V březnu chtěl skokem do Vltavy ukončit život jiný cizinec, i tomu Václav zavolal pomoc.

Vyznamenala ho radnice

V loňském roce získal Václav Šíma vyznamenání Prahy 7 – také v tomto případě za záchranu lidského života. Tehdy poskytl včasnou pomoc jinému bezdomovci (73), který s ním dříve bydlel. Po kolapsu se mu podařilo masáží srdce ho znovu přivést k životu. Tento bývalý „soused“ dnes žije v léčebně pro dlouhodobě nemocné mimo Prahu.

ROZHOVOR: Poslechněte si vyprávění Václava Šímy o lidech, kteří před jeho zrakem bojovali o život:

Aby toho nebylo málo, zasloužil se během oslav příchodu nového roku na přelomu let 2014 a 2015 o ještě jednu záchranu života. Tehdy u Hlávkova mostu ráno na Nový rok uviděl Václav Šíma ležet na zemi bezvládného muže. „Nejevil žádné známky života. Zavolal jsem policii, že tady mají mrtvolu,“ uvedl bezdomovec. Podle něj to měl být americký voják, který sloužil v Holandsku a přimíchal se do nějakého sporu, ale také on nakonec přežil. Po dvou měsících v kómatu se i tento muž díky upozornění Václava Šímy zotavil.

Spokojený pod mostem

Bezdomovci v centru Prahy se po bydlení v bytě nestýská. Je podle svých slov spokojený, peníze si obstarává údržbou zahrad, sběrem papíru a prováděním turistů pomocí společnosti Pragulic. Blesk.cz pro vás připravuje další reportáž o životě bez domova u Hlávkova mostu.

Poslechněte si zbytek rozhovoru a prohlédněte si fotografie bydlení bezdomovců u Hlávkova mostu v Praze:

Fotogalerie
24 fotografií