„Člověk by měl svůj osud tvořit sám. Je důležité každý okamžik svého života prožít tak, jak nejlépe můžeme. Měli bychom si nacházet ta správná místa, obklopovat se lidmi, kteří nás inspirují a je nám s nimi příjemně. Důležité je také mít práci, která nás naplňuje,“ uvedla v rozhovoru pro Blesk.cz LIM, výtvarná umělkyně tvořící a působící v Praze.

Podle ní by se lidé měli zbavit neurčitých plánů, které často začínají větami typu „až budu v důchodu“ nebo „až splatím to či ono“.

„Kdybychom se zaobírali tím, co je teď, koho máme vedle sebe, život se úplně promění. Minulost nás často tahá do smutných myšlenek. Když jsme naopak moc v budoucnosti, neprožíváme krásu, která se odehrává v přítomném okamžiku. Je důležité vkládat maximální prožitek do ‚teď‘,“ popsala svůj postoj LIM.

Obrazy mají lidi „nastartovat“

Svůj životní postoj malířka vkládá zejména do svých motivačních obrazů. Jejich cílem je vyobrazovat své životní zkušenosti a zážitky, pomocí kterých se lidé mohou dokázat vymanit ze stereotypu dnešní doby. „Můj záměr je, aby ta díla byla inspirativní, aby lidé dostávali motivaci sami tvořit a dělat něco se svým životem,“ prozradila LIM.

LIM završila pětiletý cyklus práce na obrazech s mystickou symbolikou.
Autor: Jakub Král

Pětatřicetiletá umělkyně začala malovat v pěti letech na Mělnicku, odkud pochází. V šesti letech se její obraz díky soutěži dostal až na výstavu do Japonska. Vystudovala střední výtvarnou školu a nyní žije v Praze.

Konec dlouholetého cyklu

V současnosti LIM završila pětiletou práci na cyklu osmi desítek obrazů, které spadají do takzvaného mystického symbolismu. Každý z nich vznikl na základě prožitků nebo dalších vjemů autorky, která se je jejich ztvárněným prostřednictvím snaží předat ostatním lidem.

Obraz autorky LIM s názvem Čas
Autor: LIM

Podle umělkyně se za každým z uváděných obrazů nachází nějaký příběh. „Obraz s názvem Čas kupříkladu vznikl tak, že jednoho dne z knihovny vypadla fotografie mého kamaráda, který žije v Americe a na kterého jsem si do té doby roky nevzpomněla. Vzápětí jsem zaslechla bouchání na vrata a když jsem vyhlédla z okna, ten kamarád u nich stál,“ prozradila s úsměvem LIM.

Výstava

Po dokončení pětiletého cyklu tvorby motivačních obrazů nyní LIM chystá výstavu svých děl v Komunikačním prostoru Školská 28, které se nachází na stejné adrese nedaleko Vodičkovy ulice. Na místě bude možné vidět obrazy z uvedeného tematického okruhu. U každého z nich bude k přečtení text v češtině a angličtině, který návštěvníkům vysvětlí autorčino širší pojetí a meditační poslání daného výjevu.

„V každém obraze zůstává energie, kterou do něj vkládám a která bude na výstavě zcela určitě za všechny dohromady velmi dobře patrná. Moc se na to těším,“ dodala LIM.

Vernisáž výstavy motivačních obrazů proběhne v pondělí 19. června 2017 od 18 hodin.

Podívejte se na ukázku tvorby LIM:

Fotogalerie
14 fotografií

V Praze je možné narazit na neuvěřitelné množství uměleckých děl. Takto vypadají sochy autorky Anny Chromy: