Po vstupu do kanceláře ředitele pražských hasičů si na chvíli můžete připadat jako v hasičském muzeu. Po celém obvodu kanceláře leží desítky helem, na které nedá Hlinovský dopustit. „Chtěl jsem, aby to tu vypadalo jako u hasiče a zároveň byla kancelář moderní. Nejdříve jsem si přinesl několik vyřazených helem a další jsem vyměnil nebo nakoupil,“ popisuje šéf pražských hasičů redaktorovi Blesk.cz.

Najít tu můžete helmy z přelomu 19. a 20. století, ale také nové moderní helmy používané v USA nebo jedny z nejlehčích na světě z Austrálie a Tasmánie. Jelikož zde často hoří suché buše i několik týdnů a hasiči jsou neustále v terénu, těžké helmy jako z USA by jim práci spíše znesnadňovaly.

Zajímavá je také skříň s historickými helmami z českých zemí. Nechybí zde prvorepublikové, meziválečné, ale také například helma hasičů za druhé světové války se svastikou. Na zdi mu také visí generálská šavle. Tu však získal v roce 2015, když byl povýšen do generálské hodnosti.

„Ta není ani ostrá, ale dobře se drží, jelikož má plastovou rukojeť. To ale když se podíváte tamhle, to už je něco jiného,“ popisuje redaktorovi a ukazuje na vojenský nůž z operace Enduring Freedom (Trvalá svoboda, překlad) v Afghánistánu, kde sloužil dva týdny v květnu 2012.

Podívejte se na 360° záběr z kanceláře:

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Afghánistán i Liberecko

„Být v Afghánistánu byla skvělá zkušenost a rozhodně bych se tam chtěl někdy vrátit. Turistická destinace to však není. Když jsem tu byl na misi, tak jsme školili vojáky a podílel jsem se na analýze stavu záchranných složek v provincii Lógar. Nyní tam ale už americká základna není,“ vysvětluje Hlinovský.

Hasičem je přitom téměř 29 let, a když se stěhoval do Prahy z Libereckého kraje před dvěma lety, dostal od známého kreslíře Petra Urbana vtipný obraz, kde táhne historický vůz s textem:  „Roman jede šéfovat do Prahy... Jako na potvoru mu to nechce chytnout... My mu budeme fandit, aby to tam táhnul jako k vohni.“

Pokud však netáhne „auto k vohni“, snaží se Hlinovský ve volném čase věnovat rodině a poslední dobou i hrát na kytaru. „Zatím mi to ale zrovna moc nejde,“ říká s úsměvem. Mezi další jeho záliby patří také motorky Harley-Davidson. Na svůj vysněný stroj se však zatím dívá jen na monitoru, avšak doufá, že v blízké době si jej odveze domů.

Fotogalerie
23 fotografií