V Praze 7 u křižovatky ulic Osadní a Dělnická se staví nový bytový komplex a stavební firma Metrostav kvůli tomu zabrala i část chodníku. Bohužel po stejném chodníku vede cesta i nevidomé Květy Šubrtové a jejího vodícího psa. Ten má trasu pečlivě natrénovanou, protože Květu tudy vodí pro obědy do nedaleké školy.

„Na zábor přišel manžel, který také nevidí a na místě upadl, protože ještě nebylo zabezpečené,“ popisuje paní Šubrtová. Okamžitě proto volala po úřadech, aby zjistila, co se děje.

Změna na rok a půl

Dozvěděla se o stavbě nových bytů a také o tom, že potrvá rok a půl. „Pro člověka, který vidí, se to může zdát jako malichernost, ale pro mě jako nevidomou je i malá změna trasy velký problém,“ vysvětluje situaci.

Zprvu si nevěděla rady, a tak volala opět po úřadech, zda by jí nemohly pomoci. „Přehazovaly si mě jako horký brambor,“ vypráví. Její úsilí bylo natolik veliké, že se o problému dozvěděla i stavební firma, které se nevidomé Květy Šubrtové zželelo a rozhodla se jí pomoci. „Paní Šubrtové jsme uhradili přecvičení vodícího psa, aby ji dočasně vedl jinudy,“ řekl Blesku mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Jak se přecvičuje vodící pes?

„Nejedná se o přecvičení doslova,“ vysvětluje cvičitelka psů z nadačního fondu Mathilda Hana Jasenovcová. Vodící pes, který je předán slepému člověku, už speciálním výcvikem prošel a všechny povely zvládá více než dobře. Jde tedy především o ukázku nové trasy, kdy pejsek i paní Šubrtová několikrát společně s cvičitelkou projdou novou cestu a zvyknou si na ni.

Víte že,...

Vodící pes zná 34 povelů. Kromě klasického sedni, lehni, musí umět i označit překážku, vyhnout se jí, najít dveře nebo prázdné místo v tramvaji.