Jan Badalec byl umělec, který prožil velice rozmanitý život. Za komunismu byl nepohodlný, protože se věnoval zakázaným věcem. Byl to právě on, kdo začal umísťovat první volnomyšlenkářské příspěvky na budoucí „Lennonovu zeď“ na Malé Straně.

Postupně se od herectví a publikování básní po revoluci vypracoval na ředitele hned několika reklamních agentur v zemi. Tvrdou ránu Honzovi uštědřil rozvod, po kterém skončil na ulici. Celkem 14 let z něj byl bezdomovec, přespával ve sklepě domu, kde dříve bydlel.

Kamarádi ho v tom nenechali

„Nebyl to klasický bezdomovec, který by žil na ulici pod mostem, vždy se našli přátelé, u kterých mohl přespat,“ vzpomínal během loňské piety jeden z Badalcových kamarádů.

Roku 2013 si začal Honza vydělávat tím, že vodil po Praze turisty. Sám o sobě proto s nadsázkou tvrdil, že je „profesionální bezdomovec“.

Vztahy nade vše

Jan Badalec, který prý vždy upřednostňoval vztahy s lidmi před penězi, bude mít díky své rodině a přátelům novou knihu. Posmrtně mu vyjde sbírka básní, ve kterých se objeví také vzpomínkové verše jeho kamarádů. Vydání knihy mohou lidé v těchto dnech podpořit na serveru Hithit.com. Pro publikaci titulu s názvem „Samolibé verše“ je třeba od lidí získat 90 000 korun, v současnosti už jsou téměř tři čtvrtiny těchto peněz vybrané.

Křest knihy proběhne 31. března v den, kdy by Honza oslavil 57. narozeniny. Bude to zároveň rok a den od chvíle, kdy po krátké nemoci a hospitalizaci v Nemocnici Na Pleši zemřel.

Podívejte se na loňskou pietu a bezdomovce Václava, který po Honzovi začal vodit turisty:

Fotogalerie
23 fotografií