Život s papoušky není jednoduchý – ptáci vyžadují hodně pozornosti, a to dokonce více než pes či kočka. Pokud se rozhodnete pro pořízení papouška, musíte si to dopředu pořádně promyslet. Je například lepší, pokud je člověk často doma, aby ptáci netrpěli samotou.

„Já domů přijíždím až kolem sedmé, ale od té doby je mám oba puštěné. Naštěstí už si na tento režim zvykli. Taky je lepší, že jsou dva a nenudí se tu. Když večer přijedu, hned je pustím z klece do zimní zahrady, a zavřu je zase, až když jdu spát. Po celou dobu ale vyžadují mou pozornost, chtějí si hrát nebo se mazlit,“ popsal Láďa.

Při koupi papouška je také dobré si uvědomit to, že je to většinou zvíře na půlku života či dokonce celý. „Mango, což je eklektus, žije asi tak 30 let, a ara jménem Rio mezi šedesáti až osmdesáti. Někteří lidé si koupí papouška, jenže za pět až deset let je přestane bavit a chtějí ho dát pryč. Tím se ale ptáci pak trápí, jelikož jsou na daného majitele už zvyklí a neradi si převykají,“ vysvětlil chovatel.

Papoušci jsou milovníci na celý život

Nešťastní papoušci si tak mohou dokonce trhat peří a sebepoškozovat se, někdy dokonce drží až týden hladovku.

„Za psa ani kočku bych ale papoušky nevyměnil. Vždycky jsem si přál mít ptáky. Když jsem byl malý, měli jsme akorát andulku. Ale obrovští papoušci byli mým snem. Nejdřív jsem si pořídil Manga, protože je menší, tak abych si vyzkoušel, jestli zvládnu i většího. Pak asi za rok jsem od chovatele koupil Ria,“ sdělil Láďa.

Papoušci se od psů a koček liší i povahově. „Jsou to hrozní milovníci, líbí se mi, že dávají najevo svoji lásku a to, že by mě nikdy neopustili. Jsou navíc hrozně něžní a vědí, co si mohou a co si naopak nesmí dovolit. Nikdy by mě třeba záměrně neklovli. Tyhle dva druhy mají i celkově dobrou povahu, na rozdíl třeba od žaka či kakadua, kteří jsou skoro jak psychopati. Mění se jim často nálady, jako třeba u koček,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Láďa má exotiku přímo v jednom z pražských bytů. V zimní zahradě mu poletují dva papoušci- ara zelenokřídlý a eklektus. Michaela Lišková

S papoušky tak zažívá zábavu, když se třeba ara div nevyděsí, když jí vypadne kus pírka, ale i strach. Jednou Láďovi Mango dokonce uletěl z bytu ven. „Nechal jsem omylem otevřené okno a nevšiml si toho. Najednou si uvědomil, že chce letět pryč a ulítl ven i v takzvaných kalhotkách, které mu dávám občas doma, protože na rozdíl od Ria neumí vykonávat potřebu na určené místo,“ popsal milovník papoušků.

Když vám papoušek uletí, neběžte hned za ním

Důležité při uniknutí papouška je sledovat ho z okna, kam letí, a kde si popřípadě sednul. „Nejhorší je začít hysterčit a vyběhnout hned za ním. Koukal jsem na něj a až když se usadil na borovici nedaleko, běžel jsem ho hledat. Pátrali jsme po něm asi tři hodiny. Pokaždé když jsem navíc slyšel skřehot jiných ptáků jako třeba strak, tak jsem se vyděsil, protože to jsou všechno predátoři, a tak by na Manga mohli zaútočit, měl jsem strach, že svojí nepozorností o něj přijdu,“ líčil Láďa.

Nakonec ale vše dobře dopadlo a zeleného eklekta našel sedět na stromě zhruba v úrovni očí, odkud ho vzal zpátky domů.

Eklektus Mango má speciální ušité kalhotky kvůli vykonávání potřeby.
Autor: Michaela Lišková

S papoušky se ale stávají i veselejší příhody. Občas zvoní sousedé a stěžují si na opravdu hlasitý řev, který někdy papoušci vydávají. Jindy se zase za „papouškáři“ otáčí lidé na ulici. „Chodím s nimi občas normálně venku na kšírech. To se pak lidi pořád koukají a pokládají otázky. Nejčastější je dotaz, jestli je to živý nebo kolik asi takový papoušek stojí. Navštěvuju s nimi třeba i obchod, normálně nás pustí třeba do Kauflandu. Prodavačka ani není překvapená, prý u nich byl jednou i pán s opičkou,“ poznamenal majitel.

Ptáci jsou také často nevyzpytatelní, a to zejména k cizím lidem. Manga si při návštěvě Ládi můžete pohladit i vzít do ruky, maximálně vás trochu štípne do prstu. Zato Rio je obezřetný a opatrný. „Manga si hladím i beru do ruky, ale ara se vždycky naježí, když jdu kolem. Jednou, když jsem s ní byl sám v místnosti, začala dokonce křičet: ‚Láďo! Láďo! Láďo!‘ Někdy i vtipně komentuje situaci, když mi například spadnul kus jídla na zem a Rio poznamenal: ‚Prase, prasátko‘,“ popsal návštěvu kamarád Ládi Honza.

Papoušci tak někdy dokážou naprosto odhadnout celý kontext a přesně vědí, kdy jakou větu použít. „Je to vtipný, jednou za mnou přišel Rio do koupelny, podíval se zpoza rohu a řekl jen: ‚Kuk!‘ Mimochodem papoušci milují sprchu, vždycky ke mně přijdou a nechají na sebe stékat vodu a cítí se naprosto spokojeně. Jednou zase přišel Rio k Mangovi, který něco jedl, a zeptal se ho: Máš to dobrý? To jsem se opravdu musel smát,“ uzavřel Láďa.

Podívejte se, jak Láďovi papoušci vypadají:

Fotogalerie
39 fotografií