Vegankou se Andrea stala před třemi lety. „Předtím jsem celý život z živočišných produktů konzumovala jen mléko, takže to pro mě nebyla nijak drastická změna,“ prozradila. Rodiče ji, stejně jako sestru, vychovali jako vegetariánku právě z etických důvodů.

„Poté, co jsem se v dospělosti dozvěděla, že mléčný průmysl je v mnohém ještě krutější než ten masný, tak jsem se rozhodla, že vegetariánství nestačí, a udělala jsem další krok,“ vzpomíná na radikální rozhodnutí.

Místo kapra celer nebo hlíva v řase

Andrea tak letos oslaví své třetí Vánoce jako veganka. Podle ní se kapr i řízek nahradit dají. „Před rokem jsem k bramborovému salátu udělala smažený obalovaný celer a letos se chystám osmažit hlívu obalenou v mořské řase,“ svěřila se.

Jenže i v bramborovém salátu je spousta ingrediencí, které vegani nepozřou. Ani to ale není pro Andreu problém. „Místo majonézy použiju domácí tofunézu, na které je výborné, že si člověk může vybrat, kolik oleje do ní přidá, a tím pádem může být bramborový salát skoro bez tuku,“ prozradila dietní fígl. A chuť vajec zase získá díky černé soli.

Ke svátkům neodmyslitelně patří i cukroví. Bez vajec nebo másla nám přijde příprava těsta nemožná. Ale i v tomto si vegani poradí a na první pohled byste ho od klasického lepeného nerozeznali.

Strava Andrey během roku se skládá převážně ze zeleniny, obilovin, luštěnin a ovoce… „I když dobrý veganský sýr nebo čokoládu neodmítnu,“ prozradila s úsměvem a vysvětlením, že v dnešní době najdeme i řadu náhražek klasických produktů z mléka.

Andrea je milovnicí zvířat.
Autor: Alexandr Radecký

Jak si uvařit veganskou štědrovečerní večeři nebo upéct cukroví? Podívejte se na pár receptů: 

Linecké cukroví

Potřebujeme: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, olej.

Smícháme mouku a cukr, přidáme citronovou šťávu a přiléváme olej, dokud nevznikne hladké těsto. Necháme odležet v ledničce, poté vykrájíme tvary a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 10 minut.

Linecké cukroví je klasika, která patří ke každé vánoční tabuli. Ani u veganů nechybí.
Autor: Eva Fornálová

Datlové rumové kuličky

Potřebujeme: 400 g předem namočených sušených datlí, 2 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, mleté oříšky nebo strouhaný kokos.

Datle mixujeme společně s kakaem a rumem. Přidáváme oříšky nebo kokos, aby vznikla tuhá hmota. Vytvarujeme kuličky a obalujeme je ve zbylých mletých oříšcích nebo kokosu.

Datlové kuličky jsou prý na přípravu velmi snadné. Příteli Andrey chutná tohle cukroví nejvíce.
Autor: Eva Fornálová

Vanilkové rohlíčky

Potřebujeme: 300 g hladké mouky, 85 g moučkového cukru, 85 g vlašských ořechů rozemletých najemno, olej.

Všechny sypké ingredience smícháme a přidáváme olej, dokud nevznikne hladké těsto. Aspoň na půl hodiny dáme odležet do ledničky, poté vytvarujeme rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 10 minut.

Veganské rohlíčky z oleje
Autor: Eva Fornálová

Pracny

Potřebujeme: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g vlašských nebo lískových ořechů rozemletých najemno, trocha mletého hřebíčku a skořice, olej.

Všechny suché ingredience zamícháme a přidáváme olej, dokud nevznikne hladké těsto. Necháme odležet v lednici a potom napěchujeme do formiček a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 10–15 minut.

Pracny jen z mouky, ořechů a oleje...
Autor: Eva Fornálová

Pusinky z cizrnového nálevu

Potřebujeme: 5 lžic nesoleného nálevu z plechovky cizrny, lžíce citronové šťávy, 5 lžic moučkového cukru.

Nálev předem asi 10 minut bez pokličky povaříme, aby zhoustl. Necháme vychladnout a šleháme se lžící citronové šťávy, dokud nevznikne tuhá hmota, potom za stálého šlehání pomalu přidáváme moučkový cukr. Pokud hmota není opravdu tuhá a nedrží tvar, přidáme další cukr. Poté vytvarujeme pusinky a pečeme na 100 °C asi hodinu a půl.

Andrea se pyšní i pusinkami, na které jsme zvyklé, že se dají vytvořit jen z bílků. Ovšem levnější a stejně tak chutné se dají vytvořit z cizrnového nálevu.
Autor: Eva Fornálová

Hlíva à la ryba

Potřebujeme: hlíva ústřičná, plátkové mořské řasy (nori či kombu), řepkový olej, sůl, pepř, provensálské koření, mouka, strouhanka.

Z oleje, soli, pepře a provensálského koření vytvoříme marinádu. Touto marinádou potřeme hlívu a necháme pár hodin odležet. Z houby lehce vyždímáme olej, zabalíme do plátku namočené řasy (nori nebo kombu) a upevníme přepůlenými párátky či špejlemi.

Poté obalíme ve veganském trojobalu (místo vejce se použije buď mouka, nebo škrob s vodou a kurkumou) a osmažíme na oleji. Při konzumaci dáváme pozor, aby nám nezaskočilo párátko.

Takto vypadá veganská alternativa klasického kapra a salátu.
Autor: Eva Fornálová