Kancelář Jana Buriana se nachází v historické budově Národního divadla na rohu Masarykova nábřeží a ulice Národní. Místnost, ze které ředitel vládne, je postavena v novorenesančním stylu stejně tak jako celé divadlo.

Vznikla společně s ním v roce 1883 a o sto let později pak byla rekonstruována. Zajímavostí je také to, že se jedná o jednu z mála kanceláří v této budově. „Moje kancelář a kancelář vedle jsou tady jedinými pracovnami, přece jen jde o divadlo a další kanceláře nebyly zapotřebí,“ uvedl Jan Burian.

Jakmile vejdete do místnosti, zaujme vás dřevěná prosklená vitrína, v které se nachází ojedinělý skvost. „Je tu vystavený náš unikát, čímž je původní ohořelý trám z požáru divadla v roce 1881,“ ukázal na černý kus dřeva ředitel Národního divadla.

Nad dveřmi je také pověšen dřevěný model portálu jeviště s heslem »Národ sobě«, který divadlu vypůjčilo Národní technické muzeum. Na stropě pak visí dva křišťálové lustry, jež pochází z dob rekonstrukce.

Kancelář dále zdobí několik obrazů, včetně monumentálního obrazu, jenž se vyjímá přímo nad sedačkou a konferenčním stolkem. Dílo namaloval známý český malíř Vojtěch Hynais, který stvořil také oponu v Národním divadle. 

26 kilo barvy a 90 dní práce

Hynais návrh opony vypracoval v Paříži. Jako námět zvolil složitou alegorickou scénu znázorňující nové budování divadla po požáru. V centru kompozice je truchlící Slavie, k jejímž nohám národ skládá dary. Vlevo se vznáší jako anděl Génius národa, který povzbuzuje národ k činu.

Anděla na oponě namaloval Vojtěch Hynais podle milenky Suzanne Valadon.
Autor: archiv Blesku

Rozměr opony je 142 metrů čtverečních. Pracoval na ní s dvěma pomocníky 90 dnů na Karlově náměstí nedaleko Černého pivovaru. Spotřebovali 26 kg barev, hmotnost díla překročila 180 kg. Opona měla premiéru při prvním uvedení Smetanovy Libuše 18. listopadu 1883.

Jmenovací a odvolací listiny

Na zdech dále visí návrhy budovy divadla či malované návrhy scény z inscenace Jerma, kterou Jan Burian režíroval v plzeňském divadle.

Ředitel si vtipně vystavil dopisy o jmenování a odvolání z funkce.
Autor: Michaela Lišková
Kromě toho má ředitel na zdi vystavené i tři dokumenty. „Tyhle dopisy jsem si zarámoval, když byla ta aféra ohledné mého jmenování. První dopis mě tak jmenoval ředitelem, druhý mě hned první den z funkce odvolal a třetí mě zase vrátil zpátky do funkce. To mám tedy na památku mého jmenování a odvolání,“ sdělil vtipně Burian.

Na okně má pak vystavené další vzpomínky, a to na své spolužáky z gymnázia, své studenty a Divadlo J. K. Tyla v Plzni, kde působil jako režisér, šéf činohry a také jako ředitel. Na stole pak kromě papírů a dalších kancelářských věcí najdeme model starého automobilu Škoda.

Knihy o divadle i olympiádě v Soči

Můj psací stůl je zčásti původní a zčásti dodělaný, potřeboval jsem větší plochu, abych tu mohl mít počítač. Koho na to ale neupozorním, ten si toho většinou nevšimne,“ doplnil ředitel.

Ke stolu také barevně ladí dvě skříně, v kterých najdeme knihy především o divadle, jeho historii či divadelní literaturu. Kromě divadelních knih má ředitel ve vitríně i jiné publikace, které dostal darem, jako třeba knihu o olympiádě v Soči. „Tady mám ještě fotografii s paní hraběnkou Mathildou Nostitzovou,“ dodal Jan Burian.

Kancelář je také kromě svého novorenesančního vzhledu jedinečná i balkónem s výhledem na Střelecký ostrov, Vltavu a galerii Mánes. Do pracovny pak vedou kromě dveří ze sekretariátu i dveře samostatné, jako vchod pouze pro pana ředitele.

Podívejte se, jak to v ředitelově kanceláři vypadá:

Fotogalerie
32 fotografií