Nápad postavit tento jednoduchý dřevěný restaurant dostal v roce 1945 Jan Soukup starší, dědeček současných majitelů, který pracoval jako vedoucí kuchyně u Pražské paroplavební společnosti.

Rodinný podnik, který založil se svou manželkou Kristinou a synem Janem v roce 1945, si dlouho neužil. Po pěti letech od otevření byla restaurace bez náhrady znárodněna a rodina ji musela opustit. „Mohli zde ještě nějakou dobu pracovat jako zaměstnanci, a to pouze do roku 53,“ popisoval hořký osud života prarodičů stávající majitel a vnuk zakladatele René Soukup.

 „Za komunismu jsme okolo restaurace nechodili, tatínek nám nikdy o podniku neřekl,“ prozradil René Soukup. O restauraci Vltava se dozvěděl až v roce 1990, až když ji stát rodině navrátil. Bohužel se manželé Soukupovi, zakladatelé krásného prostoru, toho okamžiku nedožili.

Tradice nade vše

Rodina se rozhodla tradici udržet a pustila se do rozsáhlé rekonstrukce. Restaurace totiž byla po několika majitelích v katastrofálním stavu.

Ovšem po takové ráně přišly hned další dvě. Povodně. S těmi se majitelé museli vypořádat v roce 2002 a o jedenáct let později znovu. Voda tehdy sahala do poloviny oken. „Po skončení sezony jsme přistoupili k rozsáhlé rekonstrukci, instalování vzduchotechniky, klimatizace, rozsáhlá adaptace kuchyně včetně oprav sanitárních zařízení,“ popisoval opravy vnuk Jana Soukupa.

Restaurace Vltava přežila i povodeň.
Autor: Archiv René Soukupa, ČTK

Restaurace se stala v roce 1995 kulturní památkou. „Můj sen je zachovat restauraci jako památku, kterou vybudoval můj otec s dědečkem, kterou jsme zdědili spolu s bratrem Janem. Chceme zachovat ráz této restaurace, největší radostí jsou pro mě spokojení zákazníci, kteří se k nám rádi vracejí,“ usmál se majitel na konci vyprávění.

Stopu zanechal bývalý prezident

Podnik byl kdysi místem, ve kterém se scházeli disidenti. Právě v restauraci Vltava se scházela Charta 77. Václav Havel se tak v minulosti snažil podnik podržet, když jej ohrožovalo zvýšení ceny nájemného. Restaurace tak díky Havlovi funguje i po letech dál. A nejen díky Havlovi, ale i rodině, která se ji snaží udržet, co to dá.

Podívejte se, jak podnik vypadal kdysi a dnes:

Fotogalerie
18 fotografií