Hned za rohem u rušné Zenklovy ulice v Libni se nachází malá kaplička, která vypadá skromně a nenápadně. Najdete ji v sousední Stejskalově ulici. Už na první pohled je patrné, že se o ni někdo velice dobře a pečlivě stará: výklenek kapličky je krásně vymalovaný, najdete v něm věnce, svíčky, obrázky a kříž.

Tím někým je paní Zdeňka Baranovská, která bydlí v domě hned vedle kapličky. Redaktor Blesk.cz zastihl vitální seniorku přímo v jejím domě. Usměvavá paní Baranovská hned hrdě potvrzuje, že má místní kapličku na starosti.

Libeňská kaple ve Stejskalově ulici
Autor: Daniel Vitouš

Starám se o ni už takových 15 let. Ta kaplička tu stojí dlouho. Četla jsem kousek z jedné knížky, kde jsem vyčetla, že pochází snad ze 16. století,“ vypráví stařenka. Je tedy pravděpodobné, že kaplička se na místě nachází už zhruba 500 let.

Kaplička odolává vandalům

Zdeňka Baranovská prozradila, že tuto knížku z kapličky bohužel někdo ukradl. Je to ale jen to nejmenší ze série vandalských činů, které dané místo za dobu opatrovnictví přívětivé seniorky postihlo.

Nenechaví kolemjdoucí tu a tam z kapličky něco ukradli, to nejhorší ale přišlo letos v létě, kdy ji někdo vypálil. „Lidé si tu dělají, co chtějí,“ posteskla si Zdeňka Baranovská.

Naštěstí se ukázalo, že místo není lhostejné ani lidem z okolí. Po žhářském útoku se totiž kolem kapličky strhla vlna solidarity a lidé v čele s vnukem paní Baranovské pomohli dát prostor opět dohromady.

Dekorace ve výstavce kapličky v Libni
Autor: Daniel Vitouš

„Chlapci a sousedi mi to dali do pořádku. Od té doby to hlídám, co můžu. Naštěstí se tu už od léta nic dalšího nestalo. Říkali jsme si, že je to škoda, když už tu kaplička stojí takovou dobu,“ vypráví seniorka.

Na otázku, jestli se podařilo zprovoznit místo rychle, se začne paní Baranovská usmívat. „No, já jsem na ně útočila, aby to bylo,“ povídá energicky.

Pomoci můžete i vy

Vzorně upravenou kapličku můžete paní Baranovské pomoci udržovat i vy. Když se jí redaktor Blesk.cz zeptal, jak by mohli být lidé nápomocni, prozradila, že hodně peněz dá za svíčky. „Ale to jen kdyby náhodou. Já to snad zvládnu. Také sousedé mi sem tam s něčím pomůžou,“ usmívá se opět místní patronka.

Podívejte se, jak vzorně se paní Baranovská o kapličku stará:

Fotogalerie
13 fotografií