Co vás inspirovalo k napsání knihy?
Vždycky jsem psal. Napsal jsem už řadu knih. Ale při psaní této jsem si uvědomil, že psaní o sobě samém je mi nejbližší. Tehdy jsem se rozešel s přítelkyní a měl jsem tak volné večery. Začal jsem tak psát po nocích knihu.

V minulosti jste už několik knih napsal. Věnoval jste se teď pouze této, nebo máte rozepsanou i jinou?
Mám rozpracovaný ještě román o eutanázii. Ale o tom se nechci příliš zmiňovat. A zároveň jsem dopsal scénář k divadelní hře.

V kolika jste napsal svou první knihu?
Už ve čtvrté třídě. Je tím pro mě nejcennější.

O čem byla?
Miloval jsem v té době cizí slova. Ta kniha se jmenovala Tom Rogers. Odehrávalo se to na zámku a byl tam kardinál Richelieu. Moc se mi líbila ta cizí slova, která se moc nepoužívala. Takže hrdinové jezdili po prérii, přestože tam žádná nebyla… Už tehdy tu knihu četli mí spolužáci, kterým jsem dával číst příběh jako komiks.

Jací spisovatelé vás ovlivnili?
Z knihy je znát, že mi je hodně blízký Ota Pavel nebo Karel Poláček. Je to vyprávění. Snažím se o to vyprávět tak, aby to toho čtenáře bavilo. A zatím mám pocit, že se ta kniha povedla. Je to jedna z nejlepších věcí, které jsem doposud napsal.

Petr Jachnin prohlíží své fotografie.
Autor: Eva Fornálová

Co je vaším snem?
Teď? Jednoznačně, aby měla kniha úspěch. Budu nadmíru spokojený, pokud se povede prodat deset tisíc výtisků.

V minulosti jste měl takový úspěch s knihou receptů. Neuvažoval jste, že byste spojil vyprávění s recepty a vydal tak kuchařku, která by vyprávěla vaše příběhy?
Vidíte, o tom jsem neuvažoval. A ani to neplánuji.


Chystáte se navázat na knihu druhým dílem?
Už teď je poptávka po další knize. Rád bych tak napsal celou trilogii, která by popisovala mé dospívání do doby, než jsem začal podnikat.

Jak se vám povedlo získat na křest knihy Zdeňka Svěráka?
Známe se z minulosti z festivalu. A tak jsem mu napsal, že jsem napsal knihu, která je z velké části o mém tátovi, zdali by mi ji nepokřtil. Odpověděl, že rád. Překvapilo mě i to, že dokonce nechtěl žádný honorář.

Spisovatel Jachnin ukázal redakci Blesk.cz svůj domov i fotky z dětství:

Fotogalerie
7 fotografií

Další články na Blesk.cz: