Výstava umělců s handicapem odstartovala ve středu 26. října. Člověk by se mohl domnívat, že se dostane do pochmurného světa, ovšem opak je pravdou. Obrazy dýchají pozitivní energií a odráží chuť do života, která umělcům i přes jejich postižení nechybí. 

Nejraději maluji zvířata a zátiší,“ prozradila Veronika, která je již devět let členkou Celosvětového sdružení umělců malujících ústy a nohama. Se svým handicapem se potýká už šestnáct let.

V Nové budově Národního muzea je tak k vidění kromě děl českých malířů s vážným tělesným postižením i patnáct děl zahraničních umělců z nejrůznějších koutů světa.

Řada malířů je upoutána na lůžko či vozík

„Umělci malující ústy a nohama jsou lidé, kteří úrazem, nemocí nebo vrozenou vadou ztratili tvořivou schopnost rukou. Mnozí z nich jsou upoutáni na lůžko nebo invalidní vozík, tudíž jsou ve svém každodenním životě závislí na pomoci druhých,“ vyprávěla při vernisáži mluvčí Národního muzea Šárka Dočkalová.

Výstava nabídne nejen tuzemské umělce.
Autor: blesk

Cílem výstavy je předat pozitivní energii a ukázat, že i přes handicap je možné život nevzdat a navzdory svému osudu neustále rozvíjet svůj umělecký talent.

Prohlédnout si můžete díla nejen od Veroniky Svatošové, ale také Lenky Bromkové, Petra Šrámka, Šárky Dvorské, Pavla Hejhala, Jakuba Hříbka, Tomáše Janouška, Zdeny Ježkové či Barbory Sedláčkové. Všichni vystavující malíři jsou stipendisty Celosvětového sdružení malířů malujících ústy a nohama.

„Národní muzeum představuje návštěvníkům zajímavou výstavu obrazů handicapovaných malířů, která je pokračováním naší spolupráce s Národní radou osob se zdravotním postižením České republiky,“ dodal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Podívejte se, jak to na výstavě vypadá:

Fotogalerie
24 fotografií