Jana poznala Miroslava, když pracovala jako servírka. Jemu bylo tehdy sedm let. Poté se řadu let neviděli, následně se ale opět setkali a nyní si řekli ano. „Mílu jsem požádala o ruku já, přes rádio. Bylo to takové přáníčko. A splnilo se,“ prozradila Blesk.cz Jana. „Souhlasil jsem hned,“ doplnil Miroslav.

Svatba probíhala v obřadní síni Nad Královskou oborou. Přišlo se podívat několik lidí, hlavně z úřadu. S bezdomovci totiž udržují dobré vztahy. Oba svatebčané byli nervózní, Miroslav se před obřadem rozplakal. Když je radní Hanka Třeštíková (Praha 7 sobě) oddávala, klepali se i plakali oba. Emoce přiživovala také hudba, která v obřadní síni hrála.

Na svatbu se skládali i lidé z úřadu

Na ulici žijí Miroslav a Jana šest let. Přebývají na břehu řeky naproti úřadu Prahy 7, který stojí na Vltavské. Novomanželům s financováním svatby hodně pomohli lidé z radnice, kteří je znají.

Nicméně z obecního rozpočtu nešla ani koruna, peníze poskytli ze svého. Ovšem i bezdomovci si dávali peníze stranou. „Šetřili jsme na prstýnky, na všechno,“ uvedla Jana.

Starosta Jan Čižinský (Praha 7 sobě), který byl jedním ze svědků, zná Miroslava a Janu dlouho.

Jsou to mí nejbližší sousedé, protože žijí 30 metrů od mé kanceláře. Vídali jsme se na dobrovolnických úklidech Prahy 7 a poté jsme jim dávali jako brigádu úklid části břehu řeky, což fungovalo velmi dobře. Při dalším dobrovolnickém úklidu mě poprosili, jestli bych jim nešel za svědka,“ svěřil se Čižinský.

Manželé věří v nový život

Bezdomovci doufají, že po sňatku začne lepší život. „Mohla by se najít práce pro Míru, já bych si mohla zařídit důchod, který mi pozastavili kvůli tehdejšímu manželovi. Takže to budu zařizovat a doufám, že ho zpětně dostanu zpátky. Protože mám roztroušenou sklerózu a ta je nevyléčitelná,“ dodala Jana.

Pokud budou mít zájem, městská část jim je připravena pomoci. „Nabízíme cestu, která vede k práci a bydlení. Ale musí se rozhodnout oni, že skutečně chtějí. I pro ně je to složité a mám pocit, že ta brigádnická forma spolupráce jim zatím vyhovovala nejvíc,“ dodal starosta Jan Čižinský.

Na reportáž se podívejte v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Po Praze chodí nahé ženy: Kde a proč? A bezdomovci vyrazí na svatební cestu Matěj Smlsal, David Vaníček

Podívejte se na fotky z obřadu:

Fotogalerie
9 fotografií