„Do Mexika jsem původně ani nechtěla. Koupila jsem si zájezd po Karibských ostrovech a ani moc netušila, co mě čeká. Ale právě Mexiko mě z celé cesty nejvíce zaujalo,“ vypráví Radka. „Ihned jsem pochopila, že Mexičani jsou obrovští gentlemani. A to se mi zalíbilo, a proto jsem se tam chtěla znovu vrátit,“ vysvětlovala.

 

Podle Radky jsou tamější muži dokonce větší gentlemani než Češi. „Nechci říct, že žádný Čech není gentleman... Ale co se jedná péče o ženu, tak si myslím, že Mexičani jsou jednoznačně větší gentlemani,“ řekla bez váhání.

Po čtrnácti letech jezdí Radka do Mexika jednou ročně. „Bylo i období, kdy jsem tam lítala třikrát do roka,“ prozradila. „Nejdříve jsem tam létala sama. Pronajala si byt na dva tři měsíce, chodila tam do školy a cestovala po Mexiku. A teď už tam mám přátele. A jezdím tam dnes už za kamarádkou, která se mi tam provdala za Mexičana,“ řekla.

Celodenní akce na Praze 9 přinesla Pražanům ochutnávku nejrůznějších kultur.
Autor: Eva Fornálová

Radka se zamilovala nejen do jednání tamějších mužů, ale také do kultury národa. „To, co přivážím, je jen taková ochutnávka toho, co se dá na mexickém trhu vidět. Dovážím například šperky z kávových zrn, z pomerančové kůry nebo z pecek… Přivážím i keramiku, vyšívané šaty,“ ukazovala Radka výrobky ve svém stánku.

Kromě dovážení výrobků z Mexika šíří Radka své zážitky i na přednáškách. Ovšem ačkoli si Mexiko zamilovala, nežije tam a ani to neplánuje. „Přemýšlela jsem o tom, ale rozhodla jsem se, že zůstanu v Čechách. Ovšem Mexiko je definitivně můj druhý domov,“ dodala s úsměvem nakonec.

Podívejte se, jak vypadala akce Barevná devítka: 
Fotogalerie
20 fotografií