Pes přežil díky několika lidem. Prvním zachráncem byl soused, který když viděl kouř z vedlejšího bytu, vyrazil dveře na terasu a vynesl tělo bezvládného zvířete na zahradu.

Následně se ho ujala přivolaná záchranka. „Vzhledem k tomu, že žádnému z dvounohých obyvatel domu nebylo v daný okamžik potřeba pomáhat, zaskočila naše posádka za veterinární záchranku, poskytla kyslíkovou terapii a základní ošetření zachráněnému hafanovi. Ten se po několika minutách probral,“ uvedli záchranáři na Facebooku.

Jejich příspěvek získal přes devět tisíc lajků a sdílelo ho více než 1600 lidí.

Poté záchranáři předali psa do péče veterinářů z PET Medic. „My jsme si ho pak ten den odpoledne vyzvedli. Ani hasiči nechápou, jak to přežil. V obýváku nezůstalo vůbec nic, vše lehlo plamenem,“ popsala Blesk.cz majitelka pejska Mirka.

Má v podpaží stehy. Nevíme, jestli se poranil tím, že na něj spadly dveře. Možná se pořezal při pobíhání během požáru,“ spekuluje panička.

Podle ní je zjevné, že pejsek se ještě z události nevzpamatoval. „Je hodně smutný, potřebuje pořád s někým být. Druhý den jsme jeli znovu na veterinu, protože hodně kašlal. Dali mu injekci na opadnutí otoku hrtanu. Snaží si hrát, hodně spí, je unavený,“ popisuje.

„Jinak je v pořádku. Myslím, že čas hodně vyléčí. Nám všem,“ dodala Mirka.

Mirce pomáhají obyvatelé sídliště

Na tu dokonce obětavý soused Zdeněk Růžička, který ji předtím ani neznal, uspořádal sbírku. Ve facebookové skupině Metropole Zličín přidal příspěvek, zda lidé něco nepřispějí. A obyvatelé se hned začali hlásit – nabídli například stůl, povlečení, hygienické potřeby, ale i peníze.

Chtěla bych všem, kdo nám pomáhají, poděkovat. Dnes jsem si převzala sbírku od pana Růžičky. Nemám slov díků,“ napsala Mirka na Facebook.

Podívejte se na záchranu pejska:

Fotogalerie
6 fotografií