Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

10 trápení řidičů MHD v Praze: Svačiny v tramvaji, volání z mobilů a dobíhači na zástávce

/
  • 10 věcí, které řidiči MHD proklínají.
    13. dubna 2016 ● 18:30

    Řidiči městské hromadné dopravy to v Praze nemají jednoduché. Stres ze zácpy a nervózní, až agresivní pasažéři se stali každodenní rutinou. Na popud čtenářů pro vás redaktorka Blesk.cz zjišťovala, s čím se řidiči tramvají a autobusů potýkají a co je při jejich práci trápí.

  • 1.

    Zpoždění

    Noční linka
    Autor: Eva Fornálová

    „Mnohdy se stane, že kvůli zácpě nebo autu, které mi zablokuje cestu, přijedu do další stanice se zpožděním. Lidé jsou poté naštvaní a přitom si neuvědomují, že to není moje vina,“ svěřil se řidič tramvaje Karel (54).

  • 2.

    Noční jízda

    Každá směna má svá specifika. Zatímco se ráno musí řidič potýkat s dopravní špičkou a zácpami, v noci ho čeká tramvaj plná opilých, mnohdy až agresivních lidí. 

  • 3.

    Stání v zastávce

    Jízdenku od 12. dubna v tramvaji číslo 22 zaplatíte bezkontaktní platební kartou.
    Autor: Zuzana Kábelová

    Velmi často se stává, že se v zastávce za sebou sejdou i dvě tramvaje, a tak lidé musí rychle spěchat od cedule zastávky, aby se jim dveře druhé tramvaje nezavřely před nosem. Mnohdy si tak lidé stěžují, že je řidič na zastávce přehlédl a nezastavil znovu na prvním místě poté, co odjela tramvaj před ním. „Stačilo by, kdyby si člověk zamával a naznačil, že chce, abych zastavil,“ prozradil jednoduchý úkon řidič tramvaje Josef (61).

  • 4.

    Dobíhání

     „Mnohdy si lidé myslí, že máme radost z toho, že jim před nosem zavřeme dveře. Ale opak je pravdou. Ve zpětném zrcátku vidíme metr, maximálně metr a půl od vozu,“ vysvětloval Pavel (49) důvod, proč mnohdy řidiči tramvají ujedou, i když se nám cestujícím zdá nemožné, aby nás neviděli, jak běžíme za tramvají. „Děláme více úkonů naráz, navíc ani za tramvaj nevidíme,“ dokončoval důvod nepočkání na dobíhající cestující.

  • 5.

    Bezdomovci

    Dobíhání na poslední chvíli
    Autor: Eva Fornálová

     

    Nepříjemný zápach mnohdy vyžene cestující z jednoho konce tramvaje na druhý. Ale ta nejtěžší práce čeká řidiče tramvaje, který si musí s nevyžádaným pasažérem promluvit a požádat ho, aby z vozu vystoupil. „Mnohdy jsou opilí, nechtějí spolupracovat. Opravdu to s nimi není snadné. Ale samozřejmě, tady platí taky pravidlo, že každý člověk je jiný,“ zmiňoval řidič Karel (64).

  • 6.

    Zvonění tramvají

    Přestože se najdou i řidiči tramvají, kteří jsou při práci vystresovaní a dlouze prozvání zablokované auto před sebou, cinknutí nebo dvě neznamenají, že je řidič tramvaje cholerický. „Prozvoněním na sebe jen upozorňuji, aby mi mohla auta z cesty uhnout,“ řekl Jiří (56).

  • 7.

    Svačinka ve voze

    Čtení přes rameno je neslušné.
    Autor: Eva Fornálová

     

    „Ve voze nemůžete jíst,“ slyšel snad každý v autobusu. Avšak jen málo lidí se tím řídí. „Lidem ani nedochází, že při zabrzdění mohou ohrozit sami sebe tím, že jim zaskočí, nebo také okolní cestující, na které mohou hodit třeba zmrzlinu,“ svěřil se se svou zkušeností řidič autobusu Pavel (49).

  • 8.

    Mobilní telefony

    Řidičům nevadí telefonování, ale to, jak se mnohdy lidé zapomenou při sledování obrazovky svého telefonu. „Už několikrát se mi stalo, že člověk neslyšel stanici, protože se koukal do telefonu, a potom mi šel vynadat, že se zavřely dveře a vyjíždím ze zastávky,“ upozorňoval na nepozornost řidič tramvaje Ladislav (45).

  • 9.

    Měnící se trasy

    Nastupování na poslední chvíli
    Autor: Eva Fornálová

    Změna trasy linky netrápí pouze zmatené cestující, ale také řidiče městské hromadné dopravy.

  • 10.

    Nedocenění

     

    Tím nejhlavnějším bodem, který se opakoval u všech řidičů městské hromadné dopravy, se kterými redaktorka Blesk.cz komunikovala, bylo nedocenění ze strany pasažérů, kteří si většinou stěžují a nesnaží se vcítit do role řidiče. „Ale už se mi i stalo, že za mnou přišel někdo z řad starší generace, aby mi poděkoval. Moc to potěší,“ svěřil se řidič Zděněk (50).

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

kukulin: Mezi hřbitovy jsem čekal na dobíhajícího, který běžel podél tramvaje. Když doběhl k tramvaji tak běžel stále dál. Dobíhající by měl dát řidiči znamení, že by chtěl nastoupit. Stačí mávnutím rukou.

(14. 04. 2016 15:31)

hlavas: Miluju dobíhače. Ona sice ta samá linka ve špičce jede za 5 minut znova ale oni běží jako paka zrovna na tuhle. To by mi musel pán bůh vynadat aby jsem dobíhal MHD

(14. 04. 2016 14:24)

ochcallis: Ale řidiči kecají, mají tam takové zařízení že když jedou moc rychle tak aby do zastávky nepřijeli moc brzy upozorní je to. Když se tramvaj zpozdí kvůli zácpě nebo blokujícímu autu měli by zase zrychlit jízdu. Lidem zavírají schválně před nosem protože mají vztek, a jsou nadržení, venku je hezky a oni musí sedět furt na ***i a pařit se v kabině, jo to když běží nějaká hezká mladá holka to čekají a ještě otevřou dveře.

(14. 04. 2016 12:58)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy