Hromada hlíny, která leží hned vedle tramvajového pásu s tramvajovými kolejemi, pravděpodobně nedala spát nějakému vtipálkovi. Přibližně před měsícem se zde opravovaly koleje a poté tu zůstala hrouda hlíny, která zdánlivě připomínala hrob. Na odkop si pražský Dopravní podnik zaplatil externí firmu, ale ta jaksi zapomněla po sobě uklidit.

V pátek 5. července se pak na facebooku objevila fotografie oné hroudy s dřevěným křížem. A co chtěl autor říct? To je záhada. Nikdo se totiž nepřihlásil. Podle uživatelů sociální sítě se jednoznačně jedná o recesi. „To je symbolický hrob nadějí na lepší dopravu v Dejvicích,“ píše kupříkladu Marek H. S jeho názorem sympatizuje také předseda dopravní komise Prahy 6 Vladimír Šuvarina (ODS), ale přesný význam křížku taktéž nezná: „Upřímně řečeno považuji humor za základní životní nutnost vedle vzduchu a vody. Takže tu věc vítám,“ říká nadšeně Šuvarina a doplňuje: „Tohle znamená, že jsme ještě neumřeli, když si z toho dokážeme dělat srandu.“

Konec srandy

Že by se jednalo o hrob nějakého řidiče, místní také vylučují. Podle obyvatele Prahy 6 Tomáše Březiny nelze ani mluvit o tom, že by to byl nebezpečný úsek s častými dopravními nehodami: „Místo, kde je kříž umístěn, není z mého pohledu dopravně problematické. Jako problematická vnímám spíš všechna křížení tramvajové tratě se silnicí,“ prozradil jeden z lidí, který byl svědkem vzniku oné hroudy, ale tajemného autora kříže nespatřil.

Ve středu dopoledne, pět dní po zveřejnění fotografie, byl na místě reportér Blesk.cz a po kříži nebyla žádná památka. Podle mluvčí pražského Dopravního podniku Anety Řehkové zmizí brzo i hrouda: „Po dnešním telefonickém rozhovoru se zástupci společnosti provádějící výkop bylo přislíbeno, že zpětné zasypání bude realizováno ve čtvrtek 11. 7.,“ sdělila mluvčí.

Je to ale jen otázka času, kdy si místní zase vymyslí další fórek. Kupříkladu minulý rok v srpnu měli obyvatelé Prahy 6 takovou radost z bouřky po dlouhém suchu, že skupina recesistů vyrazila „na ryby“ do zaplavené Terronské ulice a ještě se nechali vyfotit. Jindy se smáli na účet Červené lavičky Ferdinanda Vaňka, která se stala v minulosti častým terčem poškrábání a následného přelakování. Když se pak objevila její fotografie, jak je lavička obalená v ochranné fólii, strhla se mela. A zapomenout by se nemělo ani na pomníček s pánvičkou, který leží jen kousek od hromady hlíny v ulici Jugoslávských partyzánů. Pomníček s nadsázkou připomíná hrozivou dopravní nehodu, kdy slečnu na kole srazila tramvaj. Naštěstí to odneslo jen kolo a polámaná pánev.

Fotogalerie
11 fotografií