Stanice metra Vltavská nemá mezi lidmi obecně valnou reputaci. Bývá často spojována s potloukávajícími se skupinkami bezdomovců, nepořádkem a dalšími negativními vlivy. Rekonstrukce, která začala v říjnu roku 2017, má za sebou tři ze čtyř etap. Už dříve se zde obnovilo schodiště vedoucí na střechu budovy stanice, zároveň se odstranila nevyužívaná lávka.

V rámci navazujících prací tu došlo k dalším revitalizačním krokům. Na úrovni tramvajových zastávek se vysázela nová zeleň a pro blížící se tropické dny lidé určitě vezmou s povděkem zprovoznění restaurované fontány Faun a Vltava, kterou na místo roku 1984 instalovali sochaři Miroslav a Olga Hudečkovi.

Na okolním životě a pohybu lidí je vidět, že si obyvatelé změn všímají. Za intenzivního slunečního svitu si chodili oplachovat k fontáně obličej a nezapomínali ani na své domácí mazlíčky. Zjevně tu ubývá i bezdomoveckých aktivit, což by se do budoucna mohlo podpořit iniciativou z radnice Prahy 7, která již v minulosti projevila zájem pořádat zde farmářské trhy. Takové akce by měly na Vltavskou přinést ten správný impuls.

Z fontány Faun a Vltava už je zase vodní prvek, lidé se u něj osvěžují.
Autor: Daniel Vitouš

„Na počátku rekonstrukce jsme se podíleli na analýze současného stavu a vypracování návrhů úprav s cílem, aby byla tato oblast pro občany přehlednější, přístupnější a celkově přívětivější, a to včetně širších vazeb na další území, jako je propojení s nedalekou vlakovou zastávkou,“ uvedl k Vltavské tiskový mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Dalším zkvalitněním veřejného prostoru pak má být oficiální tvorba pouličního umění na stěnách, která odkáže na historii tohoto místa. „Vltavská byla po léta spojena s velkoformátovými malbami na stěnách. Chceme, aby zde tento genius loci zůstal i po rekonstrukci. Již v létě plánujeme v součinnosti s dopravním podnikem vyhlásit soutěž na streetartové pojetí jedné ze stěn vnějšího atria. Do budoucna se budeme zabývat také variantami výtvarného pojetí širšího území této lokality,“ uvedla místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha 7 Sobě).

Co chystá dopravní podnik?

Hlavní organizace celé rekonstrukce Vltavské je od počátku v režii pražského dopravního podniku. Podle jeho mluvčí Anety Řehkové se poslední etapa má rozjet ještě v tomto roce. „V rámci této stavby by se mělo kompletně opravit atrium. Provede se sanace betonových konstrukcí, položí se nové dlažby, opraví a doplní se chybějící zábradlí u schodišť a podobně,“ dodala Řehková.

Fotogalerie
22 fotografií