K nejhoršímu naštěstí nedošlo. „Vytáhli jsme obří deštník a vodu rychle vyčerpali, ale mláďata byla úplně durch,“ řekla Judita Zajtková (39). Mláďáta se třásla zimou a choulila se ke stejně promočené mamince. Až na to nejmenší, to se osamocené choulilo v rohu. Rodina Zajtkova mu pomohla přežít. Podchlazené mládě přeneslI na suché místo a zahřálI ho PET lahví s teplou vodou a tak mu zachránili život.

Malý opeřenec nakonec skončil v péči pražské záchranné stanice. „Mládě jsme umístili do inkubátoru, kde se během hodiny prohřálo, uschlo a probudilo se k životu. Díky vydatné stravě obohacené o vitamíny a minerální látky se poštolce daří dobře a každým dnem sílí a roste,“ uvedli na webových strankách Lesy hlavního města Prahy, provozovatele záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Praze.

Na Spořilov se nevrátí

Mládě podle odborníků záchranné stanice není možné už navráti zpět ke své rodině. „Bylo ze čtveřice sourozenců nejmenší a nemělo by dost sil na boj o potravu, nebylo možné jej navrátit zpátky do hnízda, aniž bychom tím neriskovali jeho úmrtí,“ uvedli. A tak nadále zůstává v záchranné stanici, kde se o něj stará jeho adoptivní matka a otec. „Pochází ze Záchranné stanice Pavlov. A není to jen tak ledajaký pár poštolek. Samička, která pod svá křídla ke svému mláděti přijala dalšího potomka, pochází z Prahy a je naší bývalou pacientkou. Díky tomu, že budou mláďata odchovaná svým druhem nedojde k jejich ochočení a trvalé fixaci na člověka. Proto se budou moci navrátit do volné přírody,“ dodali na webu Lesů hlavního města Prahy.

Fotogalerie
7 fotografií