V pondělí 17. června startující úpravy veřejného prostoru na holešovické náplavce v Praze se týkají úseku od ulice Varhulíkové, kde se nachází komunitní zahrada Prazelenina, po most Barikádníků. Jde o navázání na projekt z roku 2017, kdy došlo k odstranění bariér mezi mostem Barikádníků a Trojským mostem.

Od ulice Varhulíkové směrem k mostům se dá v současnosti projít pouze po úzké nezpevněné cestičce. Všude kolem je v současnosti jen nevzhledná džungle s vysokou trávou a keři, které lemují okolní betonové plácky. To všechno má během následujících tří měsíců zmizet.

Nejprve odstraní porost, pak beton

Fáze číslo jedna je odstranění přerostlých travin a keřů, aby se k betonu vůbec bylo možné dostat. „Podstatným krokem pak bude odstranění betonových ploch. Na místě se budou vybourávat také betonové bloky a odstraní se další překážky v terénu, mezi které patří kusy železa nebo zbytky staveb,“ sdělil Blesku tiskový mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Postupně zmizí i betonové plácky, které neudržovaná zeleň lemuje.
Autor: Daniel Vitouš

„Pokračujeme tak v naplňování naší koncepce zvyšování prostupnosti vltavského nábřeží a rozvoje jeho rekreačního a sportovního využití,“ uvedla k záměru místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 Sobě). Právě nové sportoviště by se navíc mělo stát součástí prostoru ještě během letošního roku. „Na sklonku léta či na přelomu léta a podzimu bychom zde chtěli realizovat venkovní fitpark, na který máme dotaci z magistrátu,“ prozradil Martin Vokuš.

Soutěž park promění definitivně

To hlavní ale teprve přijde. Přestože ještě letos by se z popisovaného veřejného prostoru mělo konečně stát místo pro příjemnější trávení volného času, příští rok zde začne vznikat zcela nový park U Vody, který nese název po nedaleké ulici. Na jaře roku 2020 na něj Praha 7 vypíše architektonická soutěž, do finálního vzhledu se zakomponuje i již tou dobou stojící fitness park.

„Z této soutěže vzejdou základní informace, které budou sloužit jako podklad pro vypracování projektové dokumentace. Následně bude potřeba vysoutěžit zhotovitele,“ vysvětlil další kroky Martin Vokuš. V současnosti tak nelze předjímat, jestli zcela nový revitalizovaný park U Vody bude sloužit veřejnosti ještě v průběhu příštího léta, nebo až roku 2021. Bude prý také hodně záležet na jednotlivých pojetích architektů v soutěži.

Vzhledem k tomu, že finální podoba ještě není známá, nelze podle úřadu ani odhadovat finanční náklady. Jisté však je, že už během konce letošního léta se bude po holešovické náplavce chodit zase o kus volněji.

Fotogalerie
15 fotografií